Sastojci:

  • 6 ljutih paprika, prepolovljenih po dužini
  • 4 lovorova lista
  • 60 g semena korijandera
  • 60 g semena kima
  • 2 štapića cimeta
  • 2 kašičice celih karanfilića
  • 2 kašičice rendanog muskatnog oraha
  • 4 kašike crnog bibera u zrnu
  • 10 čenova belog luka
  • 1,5 l jabukovog sirćeta
  • 120 g meda
  • 4 kašike soli
  • 2 kg zelenog paradajza

Recept za zimnicu od zelenog paradajza:

Za zimnicu prvo napravite rasol. U velikoj šerpi pomešajte ljutu papriku, lovorov list, semenke korijandera i kima, štapiće cimeta, karanfilić, muskatni orah, biber u zrnu, beli luk, sirće, med, so i 240 ml vode. Ostavite da proiključa, pa kuvajte 3 minuta. Malo ohladiti. Izvadite ljutu papriku i lovorov list šupljikavom kašikom.

Isecite paradajz na kriške, pa sterilisane tegle napunite paradajzom i sa malo ljute paprike i lovorovog lista. Napunite i zatvorite. Prelijte toplu tečnost za kiseljenje preko paradajza u svakoj tegli, ali ostavite oko 1 cm prostora pri vrhu. Gurnite čistu gumenu lopaticu oko unutrašnjosti svake tegle da biste uklonili mehuriće vazduha. Obrišite rubove čistom kropom, a zatim postavite sterilizovane poklopce na vrh. Zatvorite poklopce, pazeći da ih ne zategnete previše.

Vratite lonac sa vodom da ključa, i ubacite tegle, tako da voda pokrije samo dno tegle. Pokrijte i kuvajte 15 do 20 minuta. Isključite vatru, otkrijte i ostavite u vodi 10 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi. Prebacite tegle na krpu. Ostavite da odstoje najmanje 12 sati. Možda ćete želeti da napravite i lovačku salatu za zimnicu.

Pročitajte kako se pravi kiseli kupus sa cveklom

BONUS VIDEO

Kurir televizija KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

StvarUkusa