Sastojci:
- 6 ljutih paprika, prepolovljenih po dužini
- 4 lovorova lista
- 60 g semena korijandera
- 60 g semena kima
- 2 štapića cimeta
- 2 kašičice celih karanfilića
- 2 kašičice rendanog muskatnog oraha
- 4 kašike crnog bibera u zrnu
- 10 čenova belog luka
- 1,5 l jabukovog sirćeta
- 120 g meda
- 4 kašike soli
- 2 kg zelenog paradajza
Recept za zimnicu od zelenog paradajza:
Za zimnicu prvo napravite rasol. U velikoj šerpi pomešajte ljutu papriku, lovorov list, semenke korijandera i kima, štapiće cimeta, karanfilić, muskatni orah, biber u zrnu, beli luk, sirće, med, so i 240 ml vode. Ostavite da proiključa, pa kuvajte 3 minuta. Malo ohladiti. Izvadite ljutu papriku i lovorov list šupljikavom kašikom.
Isecite paradajz na kriške, pa sterilisane tegle napunite paradajzom i sa malo ljute paprike i lovorovog lista. Napunite i zatvorite. Prelijte toplu tečnost za kiseljenje preko paradajza u svakoj tegli, ali ostavite oko 1 cm prostora pri vrhu. Gurnite čistu gumenu lopaticu oko unutrašnjosti svake tegle da biste uklonili mehuriće vazduha. Obrišite rubove čistom kropom, a zatim postavite sterilizovane poklopce na vrh. Zatvorite poklopce, pazeći da ih ne zategnete previše.
Vratite lonac sa vodom da ključa, i ubacite tegle, tako da voda pokrije samo dno tegle. Pokrijte i kuvajte 15 do 20 minuta. Isključite vatru, otkrijte i ostavite u vodi 10 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi. Prebacite tegle na krpu. Ostavite da odstoje najmanje 12 sati. Možda ćete želeti da napravite i lovačku salatu za zimnicu.
Pročitajte kako se pravi kiseli kupus sa cveklom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica
Posne kokos štanglice za Svetog Nikolu
Telekom Srbija dobitnik priznanja: Još jedna nagrada za projekat „Dečji svet je veći od ekrana“
Posne ćufte od pasulja za Svetog Nikolu