Sastojci:

  • 1 kg karfiola
  • 1 kg šargarepe
  • 1 kg krastavaca
  • 1 kg zelenog paradajza
  • 1 kg paprike po želji (najbolje zelene ili žute)

Za preliv:

  • 5 l vode
  • 100 ml esencije
  • 150 g soli
  • 100 g šećera
  • 1 kesica konzervansa
  • 1 kesica vinobrana
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • lovorov list po želji

Recept za šarenu turšiju sa esencijom:

Kako biste napravili turšiju prvo dobro operite očistite i operite povrće. Karfiol iscepkajte na cvetove. Paprike isecite na četvrtine, a krastavčiće ubacite cele, kao i paradajz. Šargarepe isecite na na štapiće.

Prokuvajte 1 l vode sa šećerom, solju i biberom. Ostavite da se prohladi, a zatim dodajte konzervans, vinobran i esenciju. Sve dobro promešajte kako bi se istopilo, a zatim dodajte ostatak vode i odabrane začine.

Povrće rasporedite u tegle i nalijte prelivom. Teglice dobro zatvorite i odložite na tamnom i hladnom mestu. Nakon 21 dana, možete je koristiti za jelo. Možda ćete želeti da saznate kako se pravi vodnjika.

Pročitajte i kako se pravi slatko-kisela turšija od belog grožđa

BONUS VIDEO

Kurir televizija KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

StvarUkusa