Vodnjika je jedan od tradiconalnih staroslovenskih i domaćih napitaka u Srbiji, koji je korišćen u ishrani i kao okrepljujući napitak, koji podiže imunitet organizma, jer u sebi ima dosta enzima, vitamina i minerala. U današnje vreme je gotovo zaboravljen, naročito u urbanim krajevima Srbije. Vodnjika je vekovima unazad omiljeno „zimsko piće“ koje su nekada pili stari Slaveni, jer su smatrali napitkom čudesne snage i lekom u doba jake prehlade i drugih respiratornih infekcija, jer u sebi sadrži vitamin C i antioksidanse (biljne kiseline i lekovite gorke materije). S obzirom da se vodnjika dobija fermentacijom iz lekovitog bilja i neprskanog voća potpuno je prirodan napitak, bez konzervansa i pesticida, sa očuvanim lekovitim svojstvima biljaka koje u sebi sadrži, jer se termički ne obrađuje.

Vodnjika ili voćna turšija se obično priprema u oktobru i novembru, ali je možete pripremati i ranije.

Kako se pravi vodnjika?

Potrebno je da prvo sakupite mnogo divljeg voća i šumskih plodova. Tu mislimo na drenjine, šipurak, kleku, divlje kruške (oskoruše) i jabuke, glog, trnjine, borovnice.. Pazite da je voće ubrano, prikupljeno sa nezagađenih područja. Dobro ga operite i očistite.

Prema najjednostavnijem receptu: U čisto bure (poželjno sa česmicom na dnu) stavite prethodno pripremljeno voće, sipajte filtriranu vodu. Obično ide oko 4 kilograma voća na 10 litara vode. Možete sve malo pritisnuti kamenom (prethodno pokriti čistom krpom ili mrežicom) da voće ne bi isplivalo na površinu. Sve pokriti krpom i ostaviti da ogrezne u vodi oko mesec dana na sobnoj temperaturi. Kada počne da “kisi” možete je piti. Tada se obično pije razblažena sa vodom, jer je prejaka. Bure možete onda premestiti na hladno mesto.

Takođe, prilikom stavljanja voća i vode, možete dodati smeđeg šećera ili meda da biste ubrzali fermentaciju (već za 15-tak dana vodnjiku možete piti).

U vodnjiku možete dodavati vodu (u bure), tako će vremenom biti sve blaža. (Koliko potrošite, toliko vode dodate). Najlepša je kada je jaka i kada je razblažite sa vodom i dodate malo meda.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE