Sastojci:

Za punjeni luk:

  • 6–7 velikih glavica crnog luka
  • 1 srednji luk
  • 250 g mlevene junetine
  • 200 g bulgur pšenice (ili pirinča)
  • 2 kašike paste od crvene paprike 
  • 1 kašika paradajz paste
  • 5 čenova belog luka, sitno seckanih
  • 3 kašike melase od nara
  • 2 kašičice tucane ljute
  • 2 kašičice sušene nane
  • 2 kašičice sumak začina
  • 1 kašičica bibera
  • 3 kašičice soli
  • ¼ šolje maslinovog ulja

Za sos:

  • 1 kašika paradajz paste
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 500 ml vode
  • 2 kašičice sumaka (potopljene u ½ šolje vrele vode)
  • 1 kašičica soli

Za završnicu:

  • 1 kašika melase od nara
  • Seckani peršun (za dekoraciju)
  • Jogurt (za serviranje, opcionalno)

Priprema:

Sogan dolma je tradicionalno tursko jelo u kojem se luk puni sočnim nadevom od mesa, bulgura i začina, a zatim se kuva u bogatom sosu od paradajza i sumaka. Ovaj recept kombinuje slatkoću karamelizovanog luka sa osvežavajućim kiselkastim notama melase od nara i sumaka, stvarajući savršen balans ukusa. Idealno je jelo za porodične obroke, a može se služiti kao glavno jelo ili deo bogate trpeze.

Savet:

Kada kuvate luk pre punjenja, pazite da ga ne prekuvate – treba da omekša dovoljno da se lako razdvoji na slojeve, ali da i dalje zadrži čvrstinu kako bi mogao da drži nadev tokom pečenja.

Priprema luka: Svakom velikom luku zasecite koru do sredine (od korena do stabljike, ali ne do kraja). U šerpi prokuvajte 2 litra vode sa 1 kašičicom soli. Ubacite luk i kuvajte 15–20 minuta dok ne omekša i postane providan. Ohladite, pažljivo razdvojite slojeve i uklonite tanke opne između njih. Unutrašnje jezgre luka sitno iseckajte i ostavite sa strane.

Priprema fila: U činiji pomešajte mleveno meso, bulgur (ili pirinač), sitno seckan crni i beli luk. Dodajte pastu od crvene paprike, paradajz pastu, melasu od nara, ljutu tucanu, sušenu nanu, sumak, crni biber, so i maslinovo ulje. Rukama dobro izmešajte smesu dok ne postane kompaktna i crvenkasta.

Punjenje luka: U svaki sloj luka stavite kašiku fila i pažljivo ga urolajte. Slažite punjeni luk u pleh ili šerpu, a preostala jezgre luka rasporedite između punjenih slojeva.

Priprema sosa: Sumak prelijte vrelom vodom i ostavite 15 minuta, zatim procedite. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite paradajz pastu 2 minuta. Dodajte vrelu vodu, sumakov sok i so, pa promešajte.

Prelijte punjeni luk pripremljenim sosom. Pokrijte posudu poklopcem ili folijom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C (ventilator) oko 50 minuta. Otkrijte, premažite luk sa 1 kašikom melase od nara i vratite u rernu na 200°C još 5–10 minuta dok ne dobije karamelizovanu koricu. Po želji, pospite seckanim peršunom i poslužite uz jogurt.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Pečeni crni luk Izvor:  Pečeni crni luk