Sastojci:

Za punjenje:

  • 12–15 zelenih paprika srednje veličine
  • pola šolje + 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike pinjola
  • 4 glavice luka, sitno seckane 
  • 300 g pirinča srednjeg zrna, opranog i ispranog
  • 2 kašičice mlevene slatke paprike
  • 2 kašičice sušene nane
  • pola kašičice cimeta u prahu
  • 3 kašičice soli
  • 2 kašike crne ribizle, oprane i isprane
  • 1 veza svežeg peršuna, krupno seckanog 
  • 1 kašičica šećera
  • 1 limun, narezan na kriške

Za pečenje:

  • 1 šolja vrele vode (ili dovoljno da 1/3 paprika bude potopljeno)
  • Mokri papir za pečenje + aluminijumska folija

Priprema:

Ako volite lagana i aromatična jela, ove posne punjene paprike pripremljene na turski način biće pravo otkriće za vas! Sočan pirinač sa orašastim pinjolima, slatkastim ribizlama i mirisnim začinima poput cimeta i nane daje ovom jelu neodoljivu dubinu ukusa. Punjene paprike se peku u rerni, upijajući sve arome, a najbolje ih je služiti na sobnoj temperaturi, uz krišku limuna za dodatnu svežinu.

Saveti:

Ako volite intenzivniji ukus, dodajte malo rendane limunove korice u punjenje.

Punjene paprike možete napraviti dan ranije – što duže stoje, to su ukusnije!
Umesto pinjola, možete koristiti seckane bademe ili orahe.

Odsecite vrhove paprika (peteljke) i ostavite ih sa strane za poklopce. Uklonite semenke, operite paprike i ostavite da se ocede.

Potopite pirinač u toplu vodu na 30 minuta, zatim ga operite i ostavite da se ocedi. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i dodajte pinjole, pržeći ih dok ne porumene. Dodajte seckani luk, posolite sa pola kašičice soli i dinstajte 15 minuta dok ne omekša i blago se karamelizuje. Dodajte pirinač i mešajte 10 minuta dok ne postane staklast. Ubacite slatku papriku, cimet, ribizle, sušenu nanu i preostalu so, pa pržite još 2 minuta dok začini ne zamirišu. Sipajte pola šolje vode, promešajte i kuvajte 5 minuta na laganoj vatri sa poklopcem. Sklonite sa vatre, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta. Kada se smesa prohladi, dodajte seckani peršun i lagano promešajte.

Napunite svaku papriku pripremljenim filom, ali ne do vrha (pirinač će se raširiti tokom pečenja). Pokrijte svaku papriku njenim vrhom (peteljkom). Složite punjene paprike u pleh, između njih stavite kriške limuna. Pospite paprike sa pola kašičice soli i pola kašičice šećera, zatim prelijte sa 2 kašike maslinovog ulja. Sipajte 1 šolju vrele vode (ili dok 1/3 paprika ne bude potopljeno u tečnost). Pokrijte mokrim papirom za pečenje, zatim aluminijumskom folijom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45-60 minuta. Skinite foliju i papir i pecite još 5-10 minuta dok paprike blago ne porumene i upiju tečnost.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
TRIK ZA BRZINSKE PUNJENE PAPRIKE: Ovakve nikada niste probali! SVAKA DOMAĆICA TREBA DA ZNA Izvor: TRIK ZA BRZINSKE PUNJENE PAPRIKE: Ovakve nikada niste probali! SVAKA DOMAĆICA TREBA DA ZNA