Sastojci:

  • 2 velike šargarepe (oko 400 g)
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 šolja oceđenog jogurta
  • 2 čena belog luka
  • 40 g  mlevenih oraha + dodatni orasi za ukrašavanje
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica tucane ljute paprike
  • Svež peršun za dekoraciju

Priprema:

Ovaj lagan i osvežavajući namaz od šargarepe spaja bogate ukuse dinstane šargarepe, kremastog jogurta i hrskavih oraha, dok začini daju dodatnu dubinu ukusa. Idealan je prilog uz meso i vegetarijanska jela ili lagani obrok uz tostirani hleb.

Saveti za savršen ukus:

Jogurt: Najbolje je koristiti gusti, oceđeni jogurt poput grčkog ili domaćeg.

Orasi: Možete ih kratko propržiti na suvom tiganju pre nego što ih dodate u namaz, kako bi dobili intenzivniju aromu.

Začini: Umesto bibera možete koristiti dimljenu papriku ili malo tucane ljute paprike za drugačiju notu.

Serviranje: Ova salata se odlično slaže sa hrskavim tostom, pita hlebom ili kao prilog uz pečeno meso ili roštilj.

Oljuštiti i krupno izrendati šargarepu. U tiganju zagrejati 2 kašike maslinovog ulja na srednje jakoj vatri i dodati šargarepu. Dodati 1 kašičicu soli pa dinstati 6–8 minuta dok šargarepa ne omekša. Ostaviti da se ohladi.

U činiji sjediniti oceđeni jogurt i sitno narendani ili izgnječeni beli luk. Dodati mlevene orahe, preostalu so i ohlađenu šargarepu, pa sve dobro promešati. Po ukusu prilagoditi beli luk i so. Prebaciti smesu na tanjir za serviranje i posuti dodatnim orasima.

U malom tiganju zagrejati preostale 2 kašike maslinovog ulja, dodati ljutu tucanu i mešati 10 sekundi, zatim skloniti sa vatre. Preliti začinjeno ulje preko salate. Ukrasiti seckanim peršunom i poslužiti.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Recept za savršeno kremast humus Izvor: Recept za savršeno kremast humus