Sastojci:
- 2 velike šargarepe (oko 400 g)
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 šolja oceđenog jogurta
- 2 čena belog luka
- 40 g mlevenih oraha + dodatni orasi za ukrašavanje
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica tucane ljute paprike
- Svež peršun za dekoraciju
Priprema:
Ovaj lagan i osvežavajući namaz od šargarepe spaja bogate ukuse dinstane šargarepe, kremastog jogurta i hrskavih oraha, dok začini daju dodatnu dubinu ukusa. Idealan je prilog uz meso i vegetarijanska jela ili lagani obrok uz tostirani hleb.
Oljuštiti i krupno izrendati šargarepu. U tiganju zagrejati 2 kašike maslinovog ulja na srednje jakoj vatri i dodati šargarepu. Dodati 1 kašičicu soli pa dinstati 6–8 minuta dok šargarepa ne omekša. Ostaviti da se ohladi.
U činiji sjediniti oceđeni jogurt i sitno narendani ili izgnječeni beli luk. Dodati mlevene orahe, preostalu so i ohlađenu šargarepu, pa sve dobro promešati. Po ukusu prilagoditi beli luk i so. Prebaciti smesu na tanjir za serviranje i posuti dodatnim orasima.
U malom tiganju zagrejati preostale 2 kašike maslinovog ulja, dodati ljutu tucanu i mešati 10 sekundi, zatim skloniti sa vatre. Preliti začinjeno ulje preko salate. Ukrasiti seckanim peršunom i poslužiti.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.