Sastojci:
- 2 kašike brašna (što više brašna, to je krem gušći)
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika šećera
- 1 žumance (opciono)
- 500 ml mleka
- prstohvat soli
Za karamelizaciju:
- 15 g maslaca
- 2-3 kašike šećera
Priprema:
Ovaj nežni, kremasti desert poznat je u turskoj kuhinji kao "Kazandibi" ili "Muhallebi", u zavisnosti od tehnike pripreme. Osnova mu je mlečni krem sa blagim ukusom vanile, dok karamelizovani šećer na dnu daje savršenu kombinaciju slatkoće i blage hrskavosti. Lako se priprema sa sastojcima koje sigurno već imate kod kuće, a rezultat je osvežavajući desert koji podseća na puding, ali sa bogatijom strukturom.
U šerpi pomešati brašno, vanilin šećer, običan šećer i prstohvat soli. Po želji dodati žumance. Postepeno sipati mleko uz neprestano mešanje, kako bi se izbegle grudvice. Kuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne i ne dobije glatka kremasta tekstura.
U posebnom tiganju istopiti maslac, dodati šećer i karamelizovati ga na umerenoj vatri dok ne postane zlatno-smeđi. Gotovu kremu sipati preko karamelizovanog šećera u tiganju. Ostaviti da se prohladi, a zatim prebaciti u frižider na nekoliko sati da se stegne. Kada se ohladi, preokrenuti desert na tanjir tako da karamelizovana strana bude odozgo.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
ODRŽAN NAJZDRAVIJI DOGAĐAJ U GRADU – IMUNO FEST
Recept za najbolju domaću bajaderu
Začinjeni kupus na roštilju
Sendvič Musavi Džo sa začinjenim mesom