Tačno poreklo krem brulea nije poznato, jer i Francuzi, Englezi i Španci tvrde da je recept nastao baš u njihovoj zemlji. Prvi štampani recept se nalazi u francuskom kuvaru iz 1691. godine. Tu piše da se su osnovni sastojci žumanca i mleko sa šećerom, a na sličan način se pravi i danas. U drugom izdanju ovog kuvara ovaj recept je bio objavljen pod nazivom engleski krem, dok Katalonci tvrde da je crema catalana (njihova verzija kolača) u stvari originalna verzija krem brulea. Prvi recept je zabeležen u 18. veku, a obično se služi kao poslastica za praznik Sveti Josif. Gde god da je nastao, krem brule je predivan desert koji možete da napravite i kod kuće, i to uz svega par sastojaka.
- Sastojci:
- 720 ml slatke pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 5 žumanaca
- 150 g šećera
- prstohvat soli
Priprema:
U šerpu sipajte pavalku za kuvanje i vanilu i ostavite da se zagreje. Čim krene da ključa sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite kroz sito, a u drugoj posudi penasto umutite žumanca sa šećerom i prstohvatom soli. Zatim u tu posudu sipajte i vrelu slatku pavlaku i lepo sjedinite. U manje posude sipajte smesu, pa njih poređajte u dublji pleh. Sipajte vodu i pecite u zagrejanoj rerni na 165°C oko 30-40 minuta. Izvadite i ohladite na sobnoj temepraturi, a zatim ostavite u frižideru 2 sata. U šerpi ispržite šećer tako da se karamelizuje, pa kašikom sipajte po kolaču. Pazite da šećer ne zagori. Postoji još jedan način da karamelizujete šećer, a to je da preko kolača pospete kašiku šećera, pa vratite posude u rernu i pečete još par minuta dok se ne stvori zlatna korica.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Uskršnja salata sa tortelinama, šunkom i kačkavaljem
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak