Tačno poreklo krem brulea nije poznato, jer i Francuzi, Englezi i Španci tvrde da je recept nastao baš u njihovoj zemlji. Prvi štampani recept se nalazi u francuskom kuvaru iz 1691. godine. Tu piše da se su osnovni sastojci žumanca i mleko sa šećerom, a na sličan način se pravi i danas. U drugom izdanju ovog kuvara ovaj recept je bio objavljen pod nazivom engleski krem, dok Katalonci tvrde da je crema catalana (njihova verzija kolača) u stvari originalna verzija krem brulea. Prvi recept je zabeležen u 18. veku, a obično se služi kao poslastica za praznik Sveti Josif. Gde god da je nastao, krem brule je predivan desert koji možete da napravite i kod kuće, i to uz svega par sastojaka.
- Sastojci:
- 720 ml slatke pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 5 žumanaca
- 150 g šećera
- prstohvat soli
Priprema:
U šerpu sipajte pavalku za kuvanje i vanilu i ostavite da se zagreje. Čim krene da ključa sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite kroz sito, a u drugoj posudi penasto umutite žumanca sa šećerom i prstohvatom soli. Zatim u tu posudu sipajte i vrelu slatku pavlaku i lepo sjedinite. U manje posude sipajte smesu, pa njih poređajte u dublji pleh. Sipajte vodu i pecite u zagrejanoj rerni na 165°C oko 30-40 minuta. Izvadite i ohladite na sobnoj temepraturi, a zatim ostavite u frižideru 2 sata. U šerpi ispržite šećer tako da se karamelizuje, pa kašikom sipajte po kolaču. Pazite da šećer ne zagori. Postoji još jedan način da karamelizujete šećer, a to je da preko kolača pospete kašiku šećera, pa vratite posude u rernu i pečete još par minuta dok se ne stvori zlatna korica.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem