Osobukoili osso bucco je italijanski specijalitet od poprečno rezanih goveđih kolenica koje se dinstaju sa belim vinom i začinima. Ako želite da ispoštujete tradiciju, onda servirajte sa rižotom ili palentom, mada prilog se razlikuje od područja u kojem se jelo sprema. Danas vam predlažemo da isprobate recept za osobuko profesionalnog kuvara Lenija, a ovako pripremljeno meso toliko mekano da se raspada. 

  • Sastojci:
  • 1,8 kg telećih kolenica
  • 1 crni luk
  • 2 stabljike celera
  • 2 male šargarepe
  • 5 čenova belog luka
  • 1 šolja suvog belog vina
  • 1 kašika paradajz paste
  • 1 stabljika ruzmarina
  • majčina dušica
  • 1 lovorov list
  • 3 šolje pilećeg bujona

Priprema: 
Vežite konac po sredini dužeg dela šnicle, pa ih dobro posolite, pobiberite, a onda i uvaljajte u brašno. Zatim na malo ulja propržite meso sa obe strane, pa izvadite iz tiganja. Dodajte još malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk. Kada omekša dodajte sekcanu šargarepu i celer, pa kada povrće omekša dodajte i mleveni beli luk. Promešajte i sipajte belo vino. Kada tečnost malo ispari dodajte paradajz pastu i sjedinite, pa stavite ruzmarin, majčinu dušicu i lovorov list, pa bogato posolite i pobiberite. Krčkajte još par minuta, pa vratite meso. Sipajte bujon i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 2 sata.

BONUS VIDEO:

Kako se pravi puter piletina Instagram/Fooodkings

Izvor: Stvar ukusa