Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 veće šargarepe (oljuštene)
- 4 kuvana jajeta
- 80 g zamrznutog graška
- 1 ljutika (sitno seckana)
- 2 pečene crvene paprike iz teglice (isečene na trakice)
- 60 g zelenih maslina sa paprikom (isečene na kolutove)
- 2 konzerve tunjevine u maslinovom ulju (po 110 g, oceđene)
- 240 g nemasnog majoneza
- 2 čena belog luka (sitno narendana)
- 2 kašičice limunovog soka
- 1 kašika maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Seckani vlašac i masline za dekoraciju
Priprema:
Ova salata je pravi letnji klasik u Španiji – kremasta, osvežavajuća i prepuna ukusa. Spaja krompir, jaja, tunjevinu i povrće u jelo koje može stajati i danima, a još je bolje kad se ohladi. Savršena za ručak, piknik ili večeru bez kuvanja.
Isecite krompir na sitne kocke. Stavite ga u šerpu zajedno sa šargarepom i nalijte vodom tek koliko da ogrezne. Dodajte so i stavite da se kuva na jakoj vatri.
U drugu šerpu stavite jaja, nalijte vodom da ogreznu i preko stavite cediljku s graškom. Stavite na ringlu da provri. Kada voda proključa, izvadite grašak i ostavite jaja još 10 minuta sa poklopcem – bez kuvanja.
Kada krompir i šargarepa omekšaju (nakon 15–20 minuta), procedite ih i isperite pod hladnom vodom. Dobro ocedite. Krompir stavite u veliku činiju. Šargarepu sitno iseckajte i dodajte preko. Jaja prebacite u činiju sa ledom da se šokiraju. Posle par minuta ih oljuštite i izrendajte na krupno rende. Dodajte u činiju. Dodajte i grašak, sitno seckanu ljutiku, pečenu papriku, kolutiće maslina i oceđenu tunjevinu. Posolite i pobiberite.
U posebnoj činiji sjedinite majonez, rendani beli luk, limunov sok i maslinovo ulje. Posolite i pobiberite po ukusu, pa dobro umutite. Prelijte salatu prelivom i pažljivo sve promešajte da se sjedini. Prebacite u činiju za serviranje, pospite svežim vlascem i još malo maslina. Poslužite rashlađeno ili sobne temperature.
Bonus video
