Sastojci:

  • 1 kg krompira 
  • 2 veće šargarepe (oljuštene)
  • 4 kuvana jajeta
  • 80 g zamrznutog graška 
  • 1 ljutika (sitno seckana)
  • 2 pečene crvene paprike iz teglice (isečene na trakice)
  • 60 g zelenih maslina sa paprikom (isečene na kolutove)
  • 2 konzerve tunjevine u maslinovom ulju (po 110 g, oceđene)
  • 240 g nemasnog majoneza 
  • 2 čena belog luka (sitno narendana)
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Seckani vlašac i masline za dekoraciju

Priprema:

Ova salata je pravi letnji klasik u Španiji – kremasta, osvežavajuća i prepuna ukusa. Spaja krompir, jaja, tunjevinu i povrće u jelo koje može stajati i danima, a još je bolje kad se ohladi. Savršena za ručak, piknik ili večeru bez kuvanja.

Savet:

Španci ovu salatu zovu „ensaladilla rusa“, i obično je služe dobro rashlađenu, kao predjelo ili lagani letnji obrok. Najbolja je kad prenoći.

Isecite krompir na sitne kocke. Stavite ga u šerpu zajedno sa šargarepom i nalijte vodom tek koliko da ogrezne. Dodajte so i stavite da se kuva na jakoj vatri.

U drugu šerpu stavite jaja, nalijte vodom da ogreznu i preko stavite cediljku s graškom. Stavite na ringlu da provri. Kada voda proključa, izvadite grašak i ostavite jaja još 10 minuta sa poklopcem – bez kuvanja.

Kada krompir i šargarepa omekšaju (nakon 15–20 minuta), procedite ih i isperite pod hladnom vodom. Dobro ocedite. Krompir stavite u veliku činiju. Šargarepu sitno iseckajte i dodajte preko. Jaja prebacite u činiju sa ledom da se šokiraju. Posle par minuta ih oljuštite i izrendajte na krupno rende. Dodajte u činiju. Dodajte i grašak, sitno seckanu ljutiku, pečenu papriku, kolutiće maslina i oceđenu tunjevinu. Posolite i pobiberite.

U posebnoj činiji sjedinite majonez, rendani beli luk, limunov sok i maslinovo ulje. Posolite i pobiberite po ukusu, pa dobro umutite. Prelijte salatu prelivom i pažljivo sve promešajte da se sjedini. Prebacite u činiju za serviranje, pospite svežim vlascem i još malo maslina. Poslužite rashlađeno ili sobne temperature.

Bonus video

00:30
Pečeni krompir Izvor: Instagram/ somethingnutritious