Sastojci:
- 1 kg patlidžana
- 2 kašike majoneza
- 1 kašika soka od limuna
- 2 kašičice šećera
- 1 čen belog luka (sitno iseckan ili izgnječen)
- pola kašičice soli
- pola kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Hacilim je ukusan i osvežavajuč namaz poreklom sa Bliskog istoka koje je osvojilo srca mnogih gurmana širom sveta. Spoj pečenog patlidžana, aromatičnog belog luka, limunovog soka i kremastog majoneza pravi savršen balans ukusa. Priprema je jednostavna i brza, što ga čini odličnim izborom za svaku priliku.
Zagrejte rernu na 200°C. Patlidžane izbockajte viljuškom na nekoliko mesta i pecite ih 40 minuta dok ne omekšaju. Presecite pečene patlidžane na pola i kašikom izdubite unutrašnjost. Iseckajte izdubljeno meso patlidžana nožem na sitnije komade.
Stavite iseckani patlidžan u činiju i dodajte beli luk, limunov sok, šećer, so, biber, majonez i maslinovo ulje. Dobro promešajte dok smesa ne postane glatka i homogena. Po želji, ostavite u frižideru da se ukusi prožmu pre serviranja.
Bonus video
