Sastojci:

  • 2 patlidžana 
  • 1 kašičica soli
  • Hladna voda (za namakanje patlidžana)
  • 1 veza peršuna
  • Maslinovo ulje (za prženje i pečenje)
  • 2 čena belog luka
  • 50 g parmezana
  • 2 jajeta
  • So i biber po ukusu
  • 50 g prezli

Priprema:

Ako volite patlidžan, a tražite nešto drugačije od musake i pohovanja, ove ćufte su pun pogodak. Spolja hrskave, iznutra meke i mirisne, mogu se služiti uz paradajz sos, jogurt ili kao lagano glavno jelo uz salatu.

Savet:

Ako je smesa suviše mekana, dodajte još malo prezli; ako je suva, umešajte kašiku jogurta.

Operite patlidžane i isecite ih na kolutove ili kocke. Pospite ih kašičicom soli i potopite u hladnu vodu 20 minuta da izvuku gorčinu. Ocedite ih i propržite na malo maslinovog ulja dok ne omekšaju i porumene. Prebacite ih u činiju i izgnječite viljuškom dok su još topli. Dodajte sitno seckan peršun, izgnječen beli luk, parmezan, jaja, prezle, so i biber. Dobro izmešajte da dobijete smesu za oblikovanje.

Oblikujte ćuftice vlažnim rukama i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih lagano maslinovim uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20–25 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.

Bonus video

00:43
Recept za ćufte od tikvica Izvor: TikTok/ fitgreenmind