Sastojci:

  • 2 srednja plava patlidžana
  • 200 g kuvanih leblebija
  • 2 grčka jogurta (po 150 g)
  • 1 čen belog luka
  • pola kašike mlevene paprike
  • 3–4 kašike maslinovog ulja
  • So po ukusu

Priprema:

Ova salata kombinuje kremastu i dimljenu aromu patlidžana sa hrskavim i začinjenim leblebijama – pravi letnji užitak pun ukusa i tekstura. Bogata, kremasta i začinjena taman koliko treba – savršena kao predjelo ili lagani obrok.

Savet:

Za dodatnu aromu, dodajte i prstohvat kumina u leblebije ili malo limunovog soka u jogurt – turski šmek će biti još izraženiji.

Pecite cele patlidžane u rerni ili air fryeru dok ne omekšaju i dobiju blago zapečenu koru. Kad se ohlade, oljuštite ih, dobro ocedite od suvišne tečnosti i sitno iseckajte.

U činiji pomešajte iseckan patlidžan, grčki jogurt, sitno seckani ili izgnječeni beli luk i so. Sve dobro sjedinite.

Na tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte kuvane leblebije i pržite ih nekoliko minuta dok ne postanu hrskave. Na kraju dodajte mlevenu papriku i promešajte da sve lepo zamiriše.

Rasporedite fil od patlidžana i jogurta na tanjir ili činiju, pa odozgo pospite pržene leblebije sa začinjenim uljem.

Bonus video

00:26
Kako se pravi baba ganuš Izvor: instagram/healthygirlkitchen