Sastojci:
Testo:
- 2 i po šolje brašna
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- ¾ šolje tople vode
- 2 kašike biljnog ulja
- 1 kašika mleka (opciono)
- 1 kašika ružine vode ili obične vode (opciono)
Preliv:
- 250 g mlevenog junećeg ili jagnjećeg mesa
- 1 mali crni luk, sitno seckan
- 1 paradajz, sitno seckan
- 1 kašika paradajz-pirea
- 1 kašičica mlevene paprike
- ½ kašičice bibera
- So po ukusu
- 1–2 kašike ulja
- Po želji: seckani peršun, beli luk, ljuspice čilija
Piprema:
Ne zovu je džabe turska pica – lahmadžun je omiljeno jelo na ulicama Istanbula, a još lepše miriše kad ga spremite kod kuće. Testo je tanko kao papir, a nadev pun ukusa i začina koji budi apetit čim krene da se peče. Nije teško za pripremu, a rezultat je prava gozba.
Pomešajte brašno, kvasac, vodu, ulje i so, pa zamesite glatko testo. Ostavite testo da odmori 20–30 minuta.
Usitnite sve sastojke za preliv u secku ili blenderu dok se lepo ne sjedine. Podelite testo na jednake loptice. Svaku razvucite tanko i premažite mesnim filom. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Poslužite vruće.
Bonus video
