Sastojci:

  • 250 g putera (omekšalog)
  • 4 kašike jogurta
  • 2 jajeta
  • 7 kašika šećera u prahu
  • 4 kašike gustina
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 500 g brašna
  • 100 g mlevenih oraha (za testo)
  • oko 200 g ratluka, isečenog na kockice
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U Turskoj se ovakve kiflice prave često, posebno kad zatreba nešto slatko uz čaj. Testo je bogato i mirišljavo, a svaki zalogaj mek i pun ukusa. Ratluk unutra daje im ono nešto posebno.

Savet:

Koristite ratluk s ukusom ruže ili limuna – najbolje se slaže s aromom oraha i vanile, a ne curi tokom pečenja.

Umutite omekšali puter, jaja, jogurt, šećer u prahu i vanilin šećer. Dodajte gustin, prašak za pecivo i mlevene orahe, pa postepeno dodajte brašno i umesite mekano, glatko testo. Podelite testo na 4 dela, pa svaki deo razvucite u krug i isecite na trouglove (kao za kiflice).

Na širi deo svakog trougla stavite komadić ratluka, pa urolajte u kiflicu. Ređajte kiflice na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok blago ne porumene. Kada se prohlade, uvaljajte ih u šećer u prahu.

Bonus video

00:32
Recept za kuglice sa urmama i orasima Izvor: Instagram/healthyfood.addiction