Sastojci:

  • 310 g brašna
  • 4 g praška za pecivo
  • 120 g putera
  • 1 jaje + 60 g šećera

Za sloj voća:

  • 1 kg suvih šljiva
  • 50 ml limunovog soka
  • 20 g šećera

Za fil:

  • 600 g krem sira
  • 250 g maskarpone sira
  • 110 g šećera
  • 200 g slatke pavlake
  • prstohvat vanilinog šećera
  • 3 jajeta
  • 50 g skroba
Zašto je korisno da jedete šljive?

Šljive su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, a kalorijski su relativno niske, posebno sveže. Suve šljive imaju znatno više kalorija i šećera, ali i više vlakana.

Recept za čizkejk sa šljivama:

Kako biste napravili čizkejk, prvo u činiju sipajte brašno. Zatim dodajte iseckani puter i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte prstima. Zatim u činiji razbijte jaje i dodajte šećer pa dobro izmutite. Zatim tu smesu sipajte preko smese brašna i dobro mesite dok ne dobijete testo.

Ubacite smesu testa u kalup od 26 cm i lepo rasporedite. Potom isecite šljive i očistite od koštica, prelijte sokom od limuna i šećerom, pa kuvajte. U međuvremenu u činiju sipajte 600 g krem sira, maskarpone sir, šećer, vanilin šećer, jaja i skrob, pa mutite mikserom.

Preko testa sipajte kuvane šljive i rasporedite ih lopaticom, a preko toga sloj sa krem sirom. Pospite sa malo testa koje ste odvojili i pecite u rerni na 180 stepeni C oko 50 minuta. Izvadite iz rerne, pustite da se prohladi i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i nutela mini čizkejk.

Pročitajte kako se pravi čizkejk od bresaka koji se servira u kornetima

BONUS VIDEO

00:32
Recept za čizkejk tiramisu Izvor: Instagram/giallozafferano

StvarUkusa