Sastojci: 

Za testo:

  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • 150 g pavlake 
  • 50 g putera (istopljenog)
  • 170 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • po želji – malo vanile

Za jabuke:

  • 4–5 jabuka (oljuštene i isečene na kriške ili kockice)

Za preliv:

  • 200 g pavlake 
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika skroba (kukuruznog ili krompirovog)

Za posip (mrvice):

  • 4 kašike ovsenih pahuljica
  • 3 kašike kokosa
  • 2 kašike šećera
  • 40 g hladnog putera
  • prstohvat soli

Priprema:

Ne treba vam povod da cela kuća zamiriše na kolač– ovaj sa jabukama se pravi lako, a voleće ga i deca. Pavlaka daje mekoću, jabuke sočnost, a posip onaj hrskavi završetak koji svi prvo zagrizu.

Savet:

Ne otvarajte rernu prvih 30 minuta – neka kolač lepo naraste, a mrvice dobiju finu koricu bez da padnu.

Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte pavlaku, istopljen puter i vanilu. Umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo i sjedinite u glatko testo. Sipajte testo u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 22–24 cm. Rasporedite seckane jabuke ravnomerno preko testa.

Umutite pavlaku, šećer, jaje i skrob pa prelijte preko jabuka, polako i ravnomerno, ne direktno u sredinu. U činiji prstima utrljajte ovsene pahuljice, kokos, šećer, puter i prstohvat soli dok ne dobijete mrvice. Pospite preko kolača. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45–50 minuta, dok ne porumeni i preliv se ne stegne. Ohladite pre sečenja.

Bonus video

00:59
kolač sa jabukama bez brašna Izvor: instagram/cookistwow