Sastojci:
- 1,4 kg jabuka, oljuštenih i izrendanih
- 2-3 kašike sveže ceđenog limunovog soka
- 360 g ovsenih pahuljica
- 200 g hladnog putera
- 150 g šećera plus 1 kašika za posipanje
- 1 kašičica mlevenog cimeta
Recept za kolač od jabuka i ovsene kaše:
Kako biste napravili kolač, zagrejte rernu na 180°C. Obložite kalup sa odvojivim dnom prečnika 23 cm papirom za pečenje i ostavite sa strane. Napravite ovseno brašno, tako što ćete pahuljice da stavite u blender. Blendirajte dok se ne formira grubo brašno. U velikoj posudi pomešajte ovseno brašno, šećer i cimet. Dobro promešajte da biste ravnomerno rasporedili suve sastojke.
Oljuštite i izrendajte jabuke pomoću rendea. Stavite iseckane jabuke u činiju i pomešajte sa svežim limunovim sokom da biste sprečili da potamne. Ostavite sa strane da puste malo soka. Počnite da pravite kolač tako što ćete da izrendate oko 2 kašike (30 g) hladnog putera direktno na dno pripremljenog pleha. Pospite 3–4 kašike smese od ovsa preko putera, lagano ga pritiskajući da biste formirali osnovni sloj.
Ravnomerno rasporedite ⅓ izrendanih jabuka (zajedno sa malo soka) preko ovsa. Ponovite postupak slaganja još dva puta: smesa od ovsa, zatim jabuke, opet smesa od ovsa i opet na kraju jabuke. Završite sa preostalom smesom od ovsa, pa izrendajte preostalih 125 g hladnog putera preko vrha. Pospite sa preostalom 1 kašikom šećera za zlatnu, blago karamelizovanu koru.
Pecite u zagrejanoj rerni 35–45 minuta, ili dok vrh ne porumeni, a jabuke ne omekšaju i ne počnu da se penušaju. Ostavite kolač da se hladi u kalupu oko 20 minuta, zatim pažljivo izvadite kalup sa odvojivim pokretnim dnom i ostavite ga da se potpuno ohladi pre sečenja. Najbolje ga je servirati na sobnoj temperaturi ili da bude blago topa. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i kolač Dunavski talasi.
Pročitajte kako se pravi banana split kolač sa keksom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije