Sastojci:

Za patišpanj:

  • 5 jaja
  • 50 g šećera za mućenje sa belancima
  • 125 ml ulja
  • 150 g šećera za mućenje sa žumancima
  • 250 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 125 ml vode
  • 2 kašike kakao praha
  • 2 kašike mleka
  • 350 g višanja bez koštica

Za krem od putera:

  • 2 pakovanja mešavine za puding od vanile
  • 1 l mleka
  • 200 g putera

Za glazuru:

  • 300 g crne čokolade
  • 1 kašičica kokosovog ulja
Savet +

U glazuru možete da dodate i malo nutele, pored čokolade i kokosovog ulja.

Recept za kolač Dunavski talasi:

Kako biste napravili ovaj kolač, prvo zagrejte rernu na 180°C . Razdvojite jaja na belanca i žumanca. Umutite belanca uz polako dodavanje 50 g šećera. U drugoj posudi umutite žumanca sa 150 g šećera i uljem. U posebnoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte brašno kašiku po kašiku, naizmenično dodajući vodu žumancima dok ne dobijete glatku smesu. Umešajte belanca. Podelite testo na pola i u jednu polovinu dodajte kakao prah i mleko, pažljivo mešajući žicom za mućenje.

Sipajte svetlo testo u pleh i poravnajte ga. Zatim, stavite tamno testo preko i poravnajte ga. Ocedite višnje. Poređajte višnje u ravnom sloju preko testa i pažljivo ih pritisnite u testo. Pecite oko 25 minuta. Ostavite kolač da se potpuno ohladi. Zatim počinite da pravite krem od putera. Ostavite puter da dostigne sobnu temperaturu. Pratite uputstva na pakovanju smese za puding, koristeći mleko.

Kada se puding skuva, stavite malo providne folije preko pudinga da biste sprečili stvaranje kore na vrhu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Umutite puter, a zatim polako dodajte puding od vanile kašikom dok ne dobijete glatki krem od putera. Stavite krem od putera preko kolača, poravnajte ga i stavite kolač u frižider da se krem stegne.

Nakon toga napravite glazuru. Dok se kolač steže u frižideru, pripremite čokoladnu glazuru. U činiji istopite čokoladu iznad vruće vode. Dodajte kokosovoulje. Kada se krem od putera stegne, stavite oko polovine čokolade na vrh. Vratite kolač u frižider dok se čokolada ne stegne.

Preostalu čokoladu stavite odozgo i ostavite da se stegne minut ili malo duže. Zatim viljuškom napravite talasasti uzorak na čokoladi.
Kolač čuvajte u frižideru do serviranja. Servirajte sa malo šlaga i svežim višnjama. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i kolač sa džemom od jagoda i krem sirom.

Pročitajte kako se pravi bezglutenski lava kolač sa malinama

BONUS VIDEO

Recept za brzinski kolač od ovsa i zrelih banana Izvor: Recept za brzinski kolač od ovsa i zrelih banana

StvarUkusa