Sastojci:
- 115 g putera
- 200 g šećera
- 320 ml punomasnog mleka
- 2 velika jajeta
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 0,25 kašičice morske soli
- 250 g brašna
Za ukrašavanje:
- 230 g otopljene čokolade
- 130 g sitno iseckanih orašastih plodova kao što su pistaći, bademi (po želji)
Za karamel fil:
- 230 g putera, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 370 g mlečnog karamel krema
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 0,25 kašičice morske soli
- 120 g šećera u prahu
Za mlečni krem:
- 900 ml mleka
- 150 g šećera
- 1/4 kašičice sode bikarbone rastovrene sa malo vode
- cimet po ukusu
Recept za kornete umočene u čokoladu i filovani karamel kremom:
Kako biste napravili ovaj kornet punjen kremom, prvo napravite testo za kornet. Stavite puter u šerpu srednje veličine i zagrevajte na srednjoj vatri dok se puter ne otopi. Zatim dodajte šećer i mleko. Promešajte i nastavite da kuvate samo dok se šećer ne rastvori. Nije potrebno da se ova smesa kuva. Sklonite smesu sa vatre, sipajte je u veliku posudu za mešanje i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Kada se smesa ohladi, dodajte jaja, ekstrakt vanile i so. Mutite jedan minut dok se jaja dobro ne umute. Zatim dodajte brašno i mutite dok ne nestanu grudvice. Želite glatko testo. Zagrejte aparat za vafle na srednju temperaturu. Kada se aparat zagreje, sipajte otprilike 1 ½ kašiku testa u sredinu. Zatvorite aparat i pržite testo nekoliko minuta, dok vafli ne porumene. Odmah izvadite vafl iz aparata gumenom lopaticom i prebacite ga na rešetku.
Smotajte vafl u kornet, dok je još vruće. Pažljivo smotajte svaki vafl u mali kornet. Nežno držite kornet na mestu oko 20 sekundi dok se hladi, tako da učvrsti oblik. Držite kornete na rešetki da se ohlade i stvrdnu. Stavite otopljenu čokoladu u veliku posudu, a zatim zagrevajte u mikrotalasnoj, dok se čokolada potpuno ne otopi i ne postane glatka. Umočite kraj svakog korneta u čokoladu, a zatim stavite kornete na list papira za pečenje da se čokolada stegne. Po želji, čokoladu možete posuti sitno seckanim orasima za dodatni ukus i teksturu.
Kako biste napravili karamel fil, prvo napravite mlečni krem. U mleko sipajte šećer i arome, pa krčkajte na srednjoj vatri. Mešajte i sačekajte da proključa, a zatim skinite sa vatre i dodajte sodu rastvorenu sa malko vode. Prebacite sve u dublju šerpu i pustite mleko da intenzivno ključa sat vremena, a vi mešajte svakih deset minuta. Nakon sat vremena smanjite vatru pa ostavite da se kuva još 30 minuta. U prvih petnaest minuta mešajte svakih 5 minuta, a na kraju non-stop mešajte dok se smesa ne zgusne.
Zatim stavite omekšani puter u veliku posudu za mešanje i mutite 5 do 7 minuta, dok puter ne postane lagan i pahuljast. Zatim mlečni krem koji ste upravo napravili, ekstrakt vanile i so. Ponovo mešajte nekoliko minuta dok se puter i karamel ne sjedine. Na kraju dodajte šećer u prahu, a zatim mutite 3 do 4 minuta, dok fil ne postane pahuljast. Prebacite karamel krem u poslastičarsku kesu sa malim zvezdastim vrhom.
Zatim, napunite svaki kornet filom. Umetnite zvezdasti vrh u kornet i punite ga odozdo nagore. Nemojte dodavati previše glazure na vrhu, jer može da sklizne. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čizkejk od bresaka koji se servira u kornetima.
Pročitajte kako se pravi jednostavni karamel kolač
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije