Sastojci:

  • 115 g putera
  • 200 g šećera
  • 320 ml punomasnog mleka
  • 2 velika jajeta
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 0,25 kašičice morske soli
  • 250 g brašna

Za ukrašavanje:

  • 230 g otopljene čokolade
  • 130 g sitno iseckanih orašastih plodova kao što su pistaći, bademi (po želji)

Za karamel fil:

  • 230 g putera, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 370 g mlečnog karamel krema
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 0,25 kašičice morske soli
  • 120 g šećera u prahu

Za mlečni krem:

  • 900 ml mleka
  • 150 g šećera
  • 1/4 kašičice sode bikarbone rastovrene sa malo vode
  • cimet po ukusu
Savet plus:

Ako je fil previše mekan i ne drži oblik, stavite ga u frižider na 30 minuta, zatim ponovo umutite i upotrebite. Za najbolje rezultate, stavite kornete u nekoliko šoljica i stavite ih u frižider na oko 20 minuta, da se fil stegne. Ove karamel vafl kornete možete odmah jesti. Možete da ih držite na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Preporuka je da se stave u frižider kada fil omekša. Za duže čuvanje ili ostatke, stavite kornete u posudu i lagano pokrijte plastičnom folijom. Držite kornete u frižideru do 3 dana.

Recept za kornete umočene u čokoladu i filovani karamel kremom:

Kako biste napravili ovaj kornet punjen kremom, prvo napravite testo za kornet. Stavite puter u šerpu srednje veličine i zagrevajte na srednjoj vatri dok se puter ne otopi. Zatim dodajte šećer i mleko. Promešajte i nastavite da kuvate samo dok se šećer ne rastvori. Nije potrebno da se ova smesa kuva. Sklonite smesu sa vatre, sipajte je u veliku posudu za mešanje i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Kada se smesa ohladi, dodajte jaja, ekstrakt vanile i so. Mutite jedan minut dok se jaja dobro ne umute. Zatim dodajte brašno i mutite dok ne nestanu grudvice. Želite glatko testo. Zagrejte aparat za vafle na srednju temperaturu. Kada se aparat zagreje, sipajte otprilike 1 ½ kašiku testa u sredinu. Zatvorite aparat i pržite testo nekoliko minuta, dok vafli ne porumene. Odmah izvadite vafl iz aparata gumenom lopaticom i prebacite ga na rešetku.

Smotajte vafl u kornet, dok je još vruće. Pažljivo smotajte svaki vafl u mali kornet. Nežno držite kornet na mestu oko 20 sekundi dok se hladi, tako da učvrsti oblik. Držite kornete na rešetki da se ohlade i stvrdnu. Stavite otopljenu čokoladu u veliku posudu, a zatim zagrevajte u mikrotalasnoj, dok se čokolada potpuno ne otopi i ne postane glatka. Umočite kraj svakog korneta u čokoladu, a zatim stavite kornete na list papira za pečenje da se čokolada stegne. Po želji, čokoladu možete posuti sitno seckanim orasima za dodatni ukus i teksturu.

Kako biste napravili karamel fil, prvo napravite mlečni krem. U mleko sipajte šećer i arome, pa krčkajte na srednjoj vatri. Mešajte i sačekajte da proključa, a zatim skinite sa vatre i dodajte sodu rastvorenu sa malko vode. Prebacite sve u dublju šerpu i pustite mleko da intenzivno ključa sat vremena, a vi mešajte svakih deset minuta. Nakon sat vremena smanjite vatru pa ostavite da se kuva još 30 minuta. U prvih petnaest minuta mešajte svakih 5 minuta, a na kraju non-stop mešajte dok se smesa ne zgusne.

Zatim stavite omekšani puter u veliku posudu za mešanje i mutite 5 do 7 minuta, dok puter ne postane lagan i pahuljast. Zatim mlečni krem koji ste upravo napravili, ekstrakt vanile i so. Ponovo mešajte nekoliko minuta dok se puter i karamel ne sjedine. Na kraju dodajte šećer u prahu, a zatim mutite 3 do 4 minuta, dok fil ne postane pahuljast. Prebacite karamel krem u poslastičarsku kesu sa malim zvezdastim vrhom.

Zatim, napunite svaki kornet filom. Umetnite zvezdasti vrh u kornet i punite ga odozdo nagore. Nemojte dodavati previše glazure na vrhu, jer može da sklizne. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čizkejk od bresaka koji se servira u kornetima.

Pročitajte kako se pravi jednostavni karamel kolač 

BONUS VIDEO

Lažni recept za tri leće Izvor: Lažni recept za tri leće

StvarUkusa