Brioš je francuski slatki hleb koji se jednostavno pravi, a izuzetno je mekan. Možete da dodajete u njega čokoladu, voće... a mi vam donosimo super recept za brioš punjen karamelom i orasima. Ovo je odličan predlog ako volite sladak doručak, ali i umesto kolača kada vam se najave gosti.
Sastojci:
- 480 g brašna
- 18 g kakaoa
- 25 g svežeg kvasca
- 100 g šećera
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- 180 ml mleka
- 50 ml slatke pavlake
- 1 kašičica vanilin šećera
- 100 g neslanog putera
- Za karamel:
- 100 g belog šećera
- 40 g polusoljenog putera
- 200 ml slatke pavlake
- 80 g oraha
Recept za karamel brioši:
U šerpi istopite šećer, pa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Dodajte zagrejanu slatku pavlaku i ponovo sve lepo promešajte. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim sklonite sa šporeta i pokrijte providnom folijom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa prebacite u frižider.
U posudi pomešajte prosejano brašno i kakao, pa dodajte šećer i kvasac. Sve lepo promešajte, pa posolite, sipajte mleko, slatku pavlaku i vanilu. Dodajte jaja i umutite testo mikserom. Mutite dok se ne odvoji od ivice. Zatim dodajte puter i nastavite da mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Podelite testo na 6 delova. Oblikujte loptice, pa uzmite jednu i razvucite oklagijom. Na sredinu sipajte kašiku karamele i seckane orahe, pa zatvorite. Rukama oblikujte "gliste", pa spojite tri u pletenicu. Napravite dva brioši hleba. Stavite na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem