Brioš je francuski slatki hleb koji se jednostavno pravi, a izuzetno je mekan. Možete da dodajete u njega čokoladu, voće... a mi vam donosimo super recept za brioš punjen karamelom i orasima. Ovo je odličan predlog ako volite sladak doručak, ali i umesto kolača kada vam se najave gosti. 

Sastojci:

  • 480 g brašna 
  • 18 g kakaoa
  • 25 g svežeg kvasca
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica soli 
  • 2 jajeta 
  • 180 ml mleka
  • 50 ml slatke pavlake 
  • 1 kašičica vanilin šećera 
  • 100 g neslanog putera
  • Za karamel:
  • 100 g belog šećera
  • 40 g polusoljenog putera
  • 200 ml slatke pavlake 
  • 80 g oraha

Recept za karamel brioši:

U šerpi istopite šećer, pa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Dodajte zagrejanu slatku pavlaku i ponovo sve lepo promešajte. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim sklonite sa šporeta i pokrijte providnom folijom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa prebacite u frižider. 

U posudi pomešajte prosejano brašno i kakao, pa dodajte šećer i kvasac. Sve lepo promešajte, pa posolite, sipajte mleko, slatku pavlaku i vanilu. Dodajte jaja i umutite testo mikserom. Mutite dok se ne odvoji od ivice. Zatim dodajte puter i nastavite da mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Podelite testo na 6 delova. Oblikujte loptice, pa uzmite jednu i razvucite oklagijom. Na sredinu sipajte kašiku karamele i seckane orahe, pa zatvorite. Rukama oblikujte "gliste", pa spojite tri u pletenicu. Napravite dva brioši hleba. Stavite na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.

Instagram/celia_oeg/cltures_sucre Brioš punjen karamelom i orasima

BONUS VIDEO: 

Instagram/turkuazkitchen Brioš - francuski hleb sa čokoladom

StvarUkusa/S.B.