Brioš je francuski slatki hleb koji se jednostavno pravi, a izuzetno je mekan. Možete da dodajete u njega čokoladu, voće... a mi vam donosimo super recept za brioš punjen karamelom i orasima. Ovo je odličan predlog ako volite sladak doručak, ali i umesto kolača kada vam se najave gosti.
Sastojci:
- 480 g brašna
- 18 g kakaoa
- 25 g svežeg kvasca
- 100 g šećera
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- 180 ml mleka
- 50 ml slatke pavlake
- 1 kašičica vanilin šećera
- 100 g neslanog putera
- Za karamel:
- 100 g belog šećera
- 40 g polusoljenog putera
- 200 ml slatke pavlake
- 80 g oraha
Recept za karamel brioši:
U šerpi istopite šećer, pa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Dodajte zagrejanu slatku pavlaku i ponovo sve lepo promešajte. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim sklonite sa šporeta i pokrijte providnom folijom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa prebacite u frižider.
U posudi pomešajte prosejano brašno i kakao, pa dodajte šećer i kvasac. Sve lepo promešajte, pa posolite, sipajte mleko, slatku pavlaku i vanilu. Dodajte jaja i umutite testo mikserom. Mutite dok se ne odvoji od ivice. Zatim dodajte puter i nastavite da mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Podelite testo na 6 delova. Oblikujte loptice, pa uzmite jednu i razvucite oklagijom. Na sredinu sipajte kašiku karamele i seckane orahe, pa zatvorite. Rukama oblikujte "gliste", pa spojite tri u pletenicu. Napravite dva brioši hleba. Stavite na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus