Brioš je sladak hleb koji nam dolazi iz Francuske, a veruje se da je recept nastao slučajno. Legenda kaže da je pomoćnik kuvara u testo za običan hleb sipao više šećera i putera i da je tako nastao brioše ili mekane kiflice/hleb. Mi vam danas donosimo recept za preukusne mekane kiflice punjene nutelom, a vi možete da koristite i džem. 

Sastojci:

  • 2,5 kašičice suvog kvasca 
  • 50 ml mleka
  • 500 g brašna
  • 3,5 kašike šećera 
  • 2 jajeta 
  • 1 kašičica soli
  • 150 g putera
  • Još: 
  • 1 jaje 

Recept za mekane kiflice/brioš punjene nutelom:

14:25
Korak 1

Napravite testo

U posudi pomešajte toplo mleko, kašiku šećera i kvasca. Dobro promešajte, pa pokrijte providnm folijom i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Aktivirani kvasac dodajte u posudu sa brašnom, pa dodajte preostali šećer, so i jaja. Umutite testo dok ne postane glatko. Pred kraj dodajte puter sobne temperature, pa nastavite da mutite. Oblikujte loptu, pa pokrijte testo providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe nekih 2 sata. 

14:58
Korak 2

Oblikujte testo

Premesite testo na pobrašnjenoj površini, pa podelite na 6 jednakih delova. Oblikujte loptice, pa ih poređajte na tacnu. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru još sat i po vremena. Izvadite testo iz frižidera i ostavite na sobnoj temperautri još 3 sata. 

14:58
Korak 3

Napravite kiflice 

Razvucite lopticu od testa u obliku kruga, pa sipajte nutelu, Preklopite tako da samo nutelu pokrijte, a ostatak testa isecite na trake (ali ne do kraja). Zatim urolajte i ređajte na pleh obložen pek papirom. 

14:58
Korak 4

Pecite kiflice 

Od svih loptica napravite kiflice, pa ih premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta. 

Pročitajte i ovo: Domaćinske kiflice sa jabukama

BONUS VIDEO: 

Instagram/cooking_with_larisa Kiflice sa džemom

(StvarUkusa/S.B.)