Brioš je sladak hleb koji nam dolazi iz Francuske, a veruje se da je recept nastao slučajno. Legenda kaže da je pomoćnik kuvara u testo za običan hleb sipao više šećera i putera i da je tako nastao brioše ili mekane kiflice/hleb. Mi vam danas donosimo recept za preukusne mekane kiflice punjene nutelom, a vi možete da koristite i džem.
Sastojci:
- 2,5 kašičice suvog kvasca
- 50 ml mleka
- 500 g brašna
- 3,5 kašike šećera
- 2 jajeta
- 1 kašičica soli
- 150 g putera
- Još:
- 1 jaje
Recept za mekane kiflice/brioš punjene nutelom:
Napravite testo
U posudi pomešajte toplo mleko, kašiku šećera i kvasca. Dobro promešajte, pa pokrijte providnm folijom i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Aktivirani kvasac dodajte u posudu sa brašnom, pa dodajte preostali šećer, so i jaja. Umutite testo dok ne postane glatko. Pred kraj dodajte puter sobne temperature, pa nastavite da mutite. Oblikujte loptu, pa pokrijte testo providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe nekih 2 sata.
Oblikujte testo
Premesite testo na pobrašnjenoj površini, pa podelite na 6 jednakih delova. Oblikujte loptice, pa ih poređajte na tacnu. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru još sat i po vremena. Izvadite testo iz frižidera i ostavite na sobnoj temperautri još 3 sata.
Napravite kiflice
Razvucite lopticu od testa u obliku kruga, pa sipajte nutelu, Preklopite tako da samo nutelu pokrijte, a ostatak testa isecite na trake (ali ne do kraja). Zatim urolajte i ređajte na pleh obložen pek papirom.
Pecite kiflice
Od svih loptica napravite kiflice, pa ih premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta.
Pročitajte i ovo: Domaćinske kiflice sa jabukama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem