Sastojci:
Za testo:
- 200 ml mlakog mleka
- 20 g svežeg kvasca
- 3 kašike brašna (za nadošli kvasac)
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 jajeta
- Prstohvat soli
- 125 g putera (omekšalog)
- 470 g brašna
- Ulje (za podmazivanje)
Za premaz (mešavina putera):
- 50 g putera (sobne temperature)
- 125 g šećera
- 2 kašike braon šećera (za posipanje)
Priprema:
Ovaj slatki hleb potiče iz starih nemačkih kuhinja, gde je bio omiljena poslastica uz jutarnju kafu ili popodnevni čaj. Recept je jednostavan, ali bogat ukusom i mirisom koji podsećaju na domaćinstvo i porodične trenutke. Mekana tekstura hleba obogaćena je bogatim slojem putera i blago posutim šećerom, što daje savršenu slatkoću.
U mlakom mleku rastvorite kvasac sa 2 kašike šećera i 3 kašike brašna. Ostavite da nadođe 10–15 minuta. U velikoj činiji umutite jaja, vanilu i prstohvat soli. Dodajte nadošli kvasac i omekšali puter, pa postepeno umešajte preostalo brašno. Zamesite glatko i elastično testo, pa ga pokrijte i ostavite da naraste 45 minuta. Premesite testo, prebacite ga u podmazan pleh, prekrijet providnom folijom i ostavite još pola sata na toplom mestu.
Nadošlo testo izbockajte vrhom varjače (možete je nauljiti da se testo ne lepi) i u svaku rupu ubacite mešavinu šećera i putera. Na kraju obilno pospite braon šećerom. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne porumeni.
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini