Sastojci:

Šećerni sirup:

  • 1 kg šećera
  • 300 ml vode
  • 3 kašičice limunovog soka

Za glavnu smesu:

  • 600 ml vode
  • 125 g kukuruznog skroba
  • 1 kašičica vinskog praška za pecivo
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica boje za hranu

Za posipanje:

  • 125 g šećera u prahu
  • 25 g kukuruznog skroba

Kako se pravi:

Turski ratluk je jedna od najstarijih poslastica koja se i danas rado priprema u mnogim domovima. Ova slatka, mekana poslastica sa aromom vanile i neodoljivom teksturom topi se u ustima, a priprema je jednostavnija nego što mislite. Iako zahteva malo strpljenja, rezultat će vas oduševiti.

Osnovni sastojci su šećer, voda i kukuruzni skrob, a uz dodatak vanile i boje za hranu dobijate poslasticu koja mami i izgledom i ukusom. Ovaj recept je odličan izbor ako želite da pripremite domaći ratluk bez veštačkih dodataka.

Neprekidno mešanje je ključni korak kako bi ratluk bio svilenkaste teksture i bez grudvica.
Strpljenje je najvažnije – kuvajte na laganoj vatri, uz konstantno mešanje, kako bi smesa bila glatka i sjajna.
Ako želite voćni ukus, umesto vanile dodajte nekoliko kapi ružine vodice ili ekstrakt narandže.
Pre nego što isečete ratluk nož premažite sa malo ulja kako bi sečeni komadići bili uredni i bez lepljenja.
Ratluk možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 10 dana.

U šerpu dodajte šećer, 300 ml vode i limunov sok, pa kada provri i kuvajte 5 minuta.

U drugu šerpu dodati 600 ml vode, 100 g kukuruznog skroba i vinski prašak za pecivo, dobro promešajte, pa ostavite da provri dok ne počne da se zgušnjava. Sada, malo po malo, sipajte šećerni sirup u šerpu sa mešavinom kukuruznog skroba. U međuvremenu, nastavite da mešate i kuvajte sve na laganoj vatri oko 40-45 minuta uz neprekidno mešanje. Nakon toga isključite ringlu i dodajte boju za hranu i ekstrakt vanile. Prebacite u tepsiju i ostavite da se potpuno ohladi, pa ostavite u frižideru najmanje 6 sati. Isecite na kvadrate.

Pomešati kukuruzni skrob sa šećerom u prahu, pa u smesu umočiti ratluke.

Bonus video

Aromatična nes kafa  Izvor: Aromatična nes kafa