Sastojci:
Za sos:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 srednji crni luk – sitno iseckan
- 5 čenova belog luka – isečen na listiće
- pola kašičice tucane ljute paprike – opciono
- 900 g mlevene junetine
- 85 g paradajz paste
- 2 konzerve paradajz pelata
- So i biber po ukusu
Za pirinač:
- 500 g pirinča
- 2 šolje graška
- 230 g rendanog sira
- 1/4 šolje svežeg bosiljka – iseckanog
- 70 g Pekorino Romano sira – rendanog
Priprema:
Ovo je jedno od onih jela koje okuplja porodicu za stolom. Tradicionalna italijanska verzija zapečenog rižota donosi bogate ukuse sočnog paradajz sosa, aromatičnog sira i nežnog pirinča. U Italiji se često priprema za nedeljni ručak ili porodična okupljanja, jer se može unapred napraviti i samo zapeći pred služenje.
Ključ uspeha ovog jela leži u kvalitetnim sastojcima – aromatičnom sosu od paradajza sa mesom, pirinču koji zadržava blagu kremastost i savršenoj kombinaciji sireva koji daju dodatnu punoću ukusa. Bilo da ga pravite za posebne prilike ili kao zasitan porodični obrok, ovaj rižoto će sigurno osvojiti sve za stolom!
Priprema sosa: U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno seckan crni luk i pržite dok ne postane staklast. Ubacite beli luk i tucanu ljutu papriku. Pržite još minut dok ne zamiriše. Dodajte mlevenu junetinu, razbijajući grudvice drvenom varjačom. Pržite dok meso ne porumeni i ne ispari višak tečnosti. Umešajte paradajz pastu i propržite minut-dva kako bi se razvili ukusi.
Dodajte pasirane pelate, posolite i pobiberite po ukusu. Ostavite da se sos krčka na laganoj vatri oko 30-40 minuta, povremeno mešajući.
Kuvanje pirinča: U većoj šerpi skuvajte pirinač u posoljenoj vodi, ali ga kuvajte 3-4 minuta manje nego što piše na pakovanju (treba da ostane „al dente“ jer će se dodatno peći u rerni). Procedite pirinač i odmah ga prebacite u tepsiju.
U tepsiji pomešajte skuvan pirinač, gotov sos od mesa i paradajza, grašak, izrendan sir i iseckani bosiljak. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Pospite rendanim pekorino sirom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, dok jelo ne dobije zlatno-smeđu koricu. Po želji, poslednjih 5 minuta možete uključiti gornji grejač kako bi se sir dodatno zapekao i postao hrskav. Izvadite iz rerne i ostavite da odmori 5-10 minuta pre serviranja.
Ovo jelo je pravo italijansko jelo za dušu – puno ukusa, sočno i zasitno. Poslužite ga uz svežu salatu i čašu vina za potpuni ugođaj.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem