Sastojci:

Za sos:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednji crni luk – sitno iseckan
  • 5 čenova belog luka – isečen na listiće
  • pola kašičice tucane ljute paprike – opciono
  • 900 g mlevene junetine
  • 85 g paradajz paste
  • 2 konzerve paradajz pelata 
  • So i biber po ukusu

Za pirinač:

  • 500 g pirinča 
  • 2 šolje graška 
  • 230 g rendanog sira 
  • 1/4 šolje svežeg bosiljka – iseckanog
  • 70 g Pekorino Romano sira – rendanog

Priprema:

Ovo je jedno od onih jela koje okuplja porodicu za stolom. Tradicionalna italijanska verzija zapečenog rižota donosi bogate ukuse sočnog paradajz sosa, aromatičnog sira i nežnog pirinča. U Italiji se često priprema za nedeljni ručak ili porodična okupljanja, jer se može unapred napraviti i samo zapeći pred služenje. 

Ključ uspeha ovog jela leži u kvalitetnim sastojcima – aromatičnom sosu od paradajza sa mesom, pirinču koji zadržava blagu kremastost i savršenoj kombinaciji sireva koji daju dodatnu punoću ukusa. Bilo da ga pravite za posebne prilike ili kao zasitan porodični obrok, ovaj rižoto će sigurno osvojiti sve za stolom!

Saveti:

Sos možete pripremiti unapred! Čak i dan ranije – tako će se ukusi još bolje razviti. Samo ga blago zagrejte pre nego što ga pomešate sa pirinčem.
Eksperimentišite sa sirom! Koristite mocarelu, ili čak dobru gaudu. Pekorino Romano možete zameniti parmezanom.
Za bogatiji ukus, dodajte malo bešamela! Ako želite još kremastiju teksturu, između slojeva možete dodati nekoliko kašika bešamel sosa.

Priprema sosa: U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno seckan crni luk i pržite dok ne postane staklast. Ubacite beli luk i tucanu ljutu papriku. Pržite još minut dok ne zamiriše. Dodajte mlevenu junetinu, razbijajući grudvice drvenom varjačom. Pržite dok meso ne porumeni i ne ispari višak tečnosti. Umešajte paradajz pastu i propržite minut-dva kako bi se razvili ukusi.
Dodajte pasirane pelate, posolite i pobiberite po ukusu. Ostavite da se sos krčka na laganoj vatri oko 30-40 minuta, povremeno mešajući.

Kuvanje pirinča: U većoj šerpi skuvajte pirinač u posoljenoj vodi, ali ga kuvajte 3-4 minuta manje nego što piše na pakovanju (treba da ostane „al dente“ jer će se dodatno peći u rerni). Procedite pirinač i odmah ga prebacite u tepsiju.

U tepsiji pomešajte skuvan pirinač, gotov sos od mesa i paradajza, grašak, izrendan sir i iseckani bosiljak. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Pospite rendanim pekorino sirom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, dok jelo ne dobije zlatno-smeđu koricu. Po želji, poslednjih 5 minuta možete uključiti gornji grejač kako bi se sir dodatno zapekao i postao hrskav. Izvadite iz rerne i ostavite da odmori 5-10 minuta pre serviranja.

Ovo jelo je pravo italijansko jelo za dušu – puno ukusa, sočno i zasitno. Poslužite ga uz svežu salatu i čašu vina za potpuni ugođaj.

Bonus video

Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom