Sastojci:

  • 250 g brašna 
  • 200 g putera 
  • 400 g šećera 
  • 400 ml mleka 
  • 400 ml vode 
  • 60 g bele čokolade 

Priprema:

Turska alva od brašna je tradicionalni desert sa bogatom, puterastom teksturom i blagom karamelizovanom aromom. Pravi se od osnovnih sastojaka, ali rezultat je neodoljiv – kremasta, mirisna i savršeno slatka poslastica koja se često služi uz sladoled ili otopljenu belu čokoladu.

Saveti za savršenu alvu:

Stalno mešajte brašno kako ne bi zagorelo i kako bi se ravnomerno karamelizovalo.
Postepeno dodajte sirup kako bi alva upila tečnost bez stvaranja grudvica.
Ostavite da odmori pre serviranja – to omogućava da alva postigne idealnu teksturu.
Osim bele čokolade i sladoleda, možete dodati mlevene orahe, bademe ili lešnike za bogatiji ukus.

U tiganju ili dubljoj šerpi otopiti puter na srednje jakoj vatri. Dodati brašno i neprestano mešati drvenom varjačom, pritiskajući brašno kako bi se ravnomerno pržilo. Nastaviti sa prženjem 15-20 minuta, dok brašno ne promeni boju u zlatno-smeđu, ne dobije blago karamelizovan miris i ne postane orašastog ukusa.

U drugu šerpu sipati vodu i šećer. Zagrevati na srednje jakoj vatri dok ne proključa. Mešati dok se šećer potpuno ne rastvori, a zatim isključiti vatru. Dodati mleko u sirup i promešati.

Postepeno sipati pripremljeni sirup u tiganj sa brašnom, neprestano mešajući. Kuvati na tihoj vatri dok alva ne upije sav sirup i ne postane glatka i gusta. Skloniti sa vatre, pokriti čistom kuhinjskom krpom i staviti poklopac. Ostaviti da odstoji 20 minuta. Poslužiti toplo ili mlako, uz kuglu sladoleda ili otopljenu belu čokoladu po želji.

Bonus video

Jednostavne baklave u par koraka  Izvor: Jednostavne baklave u par koraka