Sastojci:
- 250 g brašna
- 200 g putera
- 400 g šećera
- 400 ml mleka
- 400 ml vode
- 60 g bele čokolade
Priprema:
Turska alva od brašna je tradicionalni desert sa bogatom, puterastom teksturom i blagom karamelizovanom aromom. Pravi se od osnovnih sastojaka, ali rezultat je neodoljiv – kremasta, mirisna i savršeno slatka poslastica koja se često služi uz sladoled ili otopljenu belu čokoladu.
U tiganju ili dubljoj šerpi otopiti puter na srednje jakoj vatri. Dodati brašno i neprestano mešati drvenom varjačom, pritiskajući brašno kako bi se ravnomerno pržilo. Nastaviti sa prženjem 15-20 minuta, dok brašno ne promeni boju u zlatno-smeđu, ne dobije blago karamelizovan miris i ne postane orašastog ukusa.
U drugu šerpu sipati vodu i šećer. Zagrevati na srednje jakoj vatri dok ne proključa. Mešati dok se šećer potpuno ne rastvori, a zatim isključiti vatru. Dodati mleko u sirup i promešati.
Postepeno sipati pripremljeni sirup u tiganj sa brašnom, neprestano mešajući. Kuvati na tihoj vatri dok alva ne upije sav sirup i ne postane glatka i gusta. Skloniti sa vatre, pokriti čistom kuhinjskom krpom i staviti poklopac. Ostaviti da odstoji 20 minuta. Poslužiti toplo ili mlako, uz kuglu sladoleda ili otopljenu belu čokoladu po želji.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem