Menemenje turski tradicionalni specijalitet, koji se sastoji od mekanih, savršeno umućenih jaja sa paradajzom, paprikom i lukom. Sprema se u samo jednom tiganju i bude gotovo za dvadesetak minuta! Možda će vam se dopasti i tradicionalno tursko pecivo sa sirom. Ako volite slana, savršeno umućena jaja, verovatno ćete probati turski menemen – ovu ukusnu tursku varijantu. Evo kako se pravi tradicionalni turski menemen!

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 glavice luka, narezane
  • 1 crvena ili zelena paprika, isečena na kockice
  • 1-2 crvene papričice, isečene na kockice
  • 400 g seckanog paradajza
  • 1-2 kašičice šećera
  • 4 jaja
  • 1 mala veza peršuna, iseckanog
  • 6 kašika gustog, kremastog jogurta
  • 2 čena belog luka, zgnječena

Recept za turski menemen:

15:58
Korak 1

Izdinstajte povrće:

Tradicionalni turski menemen počnite da pravite tako što ćete prvo da zagrejete ulje u tiganju. Pomešajte luk, biber i papričicu. Dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte paradajz i šećer, i dobro promešajte. Dinstajte dok se tečnost ne smanji i začinite.

16:00
Korak 2

Ubacite jaja:

Za menemen drvenom kašikom napravite 4 “džepa” u mešavini paradajza i razbijte jaja u njih. Pokrijte tiganj i dinstajte jaja na laganoj vatri dok se ne stegnu.

16:01
Korak 3

Umutite jogurt sa belim lukom i servirajte menemen:

Umutite jogurt sa belim lukom i začinite. Pospite menemen peršunom i poslužite iz tiganja sa kašičicom jogurta sa ukusom belog luka. Uživajte u turskom menemenu!

Pročitajte kako se pravi turski hleb koji se ne mesi

BONUS VIDEO:

Jaja na oko sa feta sirom TikTok/eattastedine

StvarUkusa/L.S.