Sastojci:

  • 170 g pšeničnog griza
  • 1 l mleka
  • 40 g kakao praha
  • 50–80 g šećera (po ukusu)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 100 g crne ili mlečne čokolade
  • 2–3 kašike džema od maline (ili po želji)
  • Šaka badema (seckanih ili listića za dekoraciju)

Priprema:

Turska poslastica koja se pravi za 15 minuta, ne peče se i topi se u ustima – savršen desert kada želite nešto brzo, kremasto i bogato čokoladno.

Savet:

Ako želite bogatiji ukus, koristite tamnu čokoladu sa 60–70% kakaoa i domaći džem od malina bez dodatog šećera – slatko-kisela nota daje poseban balans.

U šerpu sipajte mleko, kakao, šećer i pšenični griz. Dobro promešajte da nema grudvica. Stavite na srednju vatru i kuvajte uz stalno mešanje dok se smesa ne zgusne (oko 10 minuta). Kada je smesa gusta, dodajte čokoladu, ekstrakt vanile i mešajte dok se sve lepo ne istopi i sjedini. Uzmite kalup po želji i lagano podmažite ako nije silikonski.

Sipajte polovinu smese u kalup, poravnajte, stavite po sredini nekoliko kašičica džema, pa prelijte ostatkom smese i ponovo poravnajte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa prebacite u frižider minimum 2 sata da se stegne. Pre serviranja, okrenite na tanjir, prelijte istopljenom čokoladom i pospite bademima.

Bonus video

00:51
turski kolač sa bademom  Izvor: instagram/slatka domaćica