Jagnjeća kapama je jelo koje se u Srbiji sprema za praznike, a glavni sastojak je meso. Jednostavno se priprema, sve što treba da uradite jeste da malo propržite sastojke, a onda ih pomešate i krčkate na laganoj vatri. U jagnjećoj kapami će svi uživati, a mi vam predlažemo da isprobate i sjajan grčki recept. Grci jagnjeće meso krčkaju u paradajz sosu krcatom aromatičnim začinima i na kraju je ono toliko mekano da vam neće biti potreban nož. Ovo jelo je sjajan predlog za ručak ili večeru za Srpsku novu godinu.
Kapamu možete da spremate od bilo kog mesa, ali onda prilagodite vreme kuvanja. Jer ako je meso masnije, ono može duže da se krčka, a da se ne osuši.
Sastojci:
- 1,3 kg jagnjeće kolenice
- 2 crna luka
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 6 čenova belog luka
- 2-3 kašike paradajz paste
- 2 konzerve seckanog pelata
- malo tucane paprike
- 1 kašika meda
- 1 kašičica origana
- 2 lovorova lista
- 1 štapić cimeta
- 3 cela karanfilića
- 5-6 zrna bibera
- malo peršuna
Recept za kapamu od jagnjećeg mesa:
Pripremite meso
Jagnjeće meso isecite na veće parčiće, a onda propržite u šerpi na malo ulja. Gotovo meso izvadite iz šerpe na tanjir.
Napravite sos
U istu šerpu dodajte secakni crni luk i cele čenove belog luka, pa poklopite i dinstajte dok luk ne omekša. Posolite i pobiberite, pa dodajte paradajz pastu. Promešajte, a onda dodajte štapić cimeta, karanfilić, origano, zrna bibera, lovorov list i tucanu papriku. Na kraju dodajte med, vratite meso i sipajte pelat, kao i malo vode. Sve lepo promešajte.
Kuvajte jagnjeću kapamu
Kuvajte kapamu dok ne krene da ključa, a zatim smanjite vatru, poklopite i kuvajte još nekih 3-4 sata. Na kraju pospite seckanim peršunom.
Pročitajte i ovo: Tradicionalni recept za kapamu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Čokoladni kolač za početnike
Grašak s piletinom u paradajz sosu
Kupice od zapečenog pire krompira