Od kiselog kupusa se prave najpoznatiji specijaliteti, kao što su sarme i podvarak. Ne postoji osoba koja ne voli da ih jede, a uglavnom se spremaju zimi i to od domaćeg kupusa. Mi vam predlažemo da isprobate i ovaj recept za sarme koje su najukusnije do sada, a tajna je u dodavanju belog vina, kao i slanine u mleveno meso koja daje poseban šmek. Pročitajte i kako da vam kiseli kupus duže traje kako biste uvek mogli da pravite omiljeno jelo, a to su sarme.
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 800 g mlevenog mesa
- 200 g slanine
- 200 g pirinča
- 1 crni luk
- 1,5 kašičica začinske paprike
- 1 šoljica belog vina
- malo kima, lovorov list
- suvo meso
Recept za najukusnije sarme:
Pripremite meso
U tiganju propržite sitno seckani crni luk na malo ulja, pa dodajte seckanu slaninu. Kada postane hrskava dodajte mleveno meso i pirinač koji ste oprali. Pržite dok sve ne bude gotovo, pa sklonite sa šporeta.
Napravite sarme
U šolji pomešajte slatku papriku sa vodom, ne sme da bude grudvica. Sipajte dobijenu smesu na dno šerpe i preko stavite 2 cela lista kiselog kupusa koji ste prethodno oprali. Ostale listove isto operite, pa isecite koren. Sipajte smesu sa mlevenim mesom, pa urolajte sarmu tako što ćete prvo malo preklopiti po dužini, a onda urolajte.
Kuvajte sarme
Kada poređajte prvi red sarmi, sipajte belo vino, pa nastavite da ređate. U sredinu stavite suvo meso. Prelijte sa malo vode i stavite malo kima i lovorov list. Ako je potrebno u toku kuvanja dodajte još malo vode. Kuvajte nekih 4-5 sati.
Pročitajte i ovo: Slana sarma torta
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Najbolji čizkejk sa medom
Osvežavajuća salata od krastavaca
Kolači korpice sa ružama idealni za slavu
Kako da umesite slavski kolač
Punjeni šampinjoni za slavu Sveti Aranđel