Sastojci:
Za testo:
- 500 g belog brašna
- 250 ml svežeg soka od pomorandže (proceđenog)
- 100 g šećera
- 50 ml suncokretovog ulja
- 25 g svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog)
- 1 kesica vanilin šećera
- Rendana korica 1 pomorandže
- prstohvat soli
Za fil:
- 150 g mlevenih oraha
- 2 kašike kakao praha
- 2 kašike šećera
- 2 kašike soka od pomorandže
- 50 g suvog grožđa (potopljenog u sok od pomorandže)
Za dekoraciju:
- 2 kašike šećernog sirupa ili biljnog mleka
- 1 kašika maka
Priprema:
Kozonac je svečani rumunski hleb koji se tradicionalno pravi za Uskrs, najčešće u obliku pletene vekne i punjen bogatim nadevom. Ova posna verzija zadržava raskoš i miris praznika, ali bez jaja i mleka – idealna za post. U testo ide svež sok od pomorandže koji mu daje divnu svežinu, a fil od oraha i kakaoa daje posebnu draž svakom zalogaju. Jednostavan je za pripremu, a rezultat je sočan, aromatičan i savršeno mekan kolač koji može stajati i po nekoliko dana.
U 50 ml mlakog soka od pomorandže rastvorite kvasac, dodajte kašičicu šećera i kašiku brašna. Ostavite da se aktivira 10–15 minuta, dok ne zapeni.
U većoj činiji prosejte brašno. Dodajte šećer, vanilin šećer, rendanu koricu pomorandže i prstohvat soli. Sipajte nadošli kvasac, pa postepeno dodajte ostatak soka i mesite. Na kraju dodajte ulje i mesite dok ne dobijete meko, elastično testo koje se lagano lepi za ruke. Pokrijte krpom i ostavite da naraste oko 1 sat.
Pomešajte mlevene orahe, kakao, šećer i sok od pomorandže u gustu pastu. Dodajte ocedjeno suvo grožđe.
Nadošlo testo podelite na dva dela i razvucite u pravougaone kore. Premažite filom i uvijte u rolnu. Upletite dve rolne i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite još 30–40 minuta da naraste. Rernu zagrejte na 180°C. Pre pečenja premažite veknu biljnim mlekom ili sokom od pomorandže i pospite makom. Pecite 35–40 minuta, dok ne dobije lepu boju i ne prođe test čačkalicom. Ostavite da se potpuno ohladi pre sečenja.
Bonus video
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade