Sastojci:

Za mafine:

  • 125 g brašna
  • 40 g nezaslađenog kakao praha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 80 ml biljnog ulja
  • 200 g šećera
  • 1 jaje (sobne temperature)
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta
  • 120 ml mlaćenice (sobne temperature)
  • 120 ml tople kafe ili vode

Za čokoladni ganaš (punjenje):

  • 120 g poluslatke čokolade (sitno iseckane)
  • 160 ml slatke pavlake

Za kokos fil:

  • 226 g krem sira (punomasnog, sobne temperature)
  • 8 kašika neslanog putera (sobne temperature)
  • 330 g šećera u prahu
  • 3/4 kašičice kokosovog ekstrakta
  • Prstohvat soli (ili po ukusu)

Za dekoraciju:

  • 100 g zaslađenog rendanog kokosa
  • Čokoladna uskršnja jaja 

Priprema:

Uskrs je vreme radosti, igre i slatkih iznenađenja – a upravo to nude ovi raskošni mafini. Spoj raskošnog čokoladnog punjenja i prozračnog kokosovog fila, uz dodatak dekoracije u vidu kokosa i uskršnjih jaja, čini ove mafine savršenim prazničnim slatkišem. Ova poslastica spaja tradiciju i zabavu – savršena za prazničnu trpezu, poklon korpicu ili veselo porodično okupljanje.

Savet:

Ako nemate mlaćenicu, pomešajte 1/2 šolje mleka sa 1 1/2 kašičicom sirćeta ili limunovog soka — ostavite 5 minuta i koristite kao zamenu.

Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite kalup za mafine sa papirnim korpicama. U velikoj činiji pomešajte brašno, kakao, sodu, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji sjedinite ulje, šećer, jaje, vanilu i mlaćenicu. Dodajte toplu kafu ili vodu i dobro promešajte. Sipajte mokre sastojke u suve i mešajte dok se ne sjedine (testo će biti retko). Napunite korpice do 2/3 visine.

Pecite 20–22 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Ohladite 10 minuta u kalupu, zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Stavite čokoladu u činiju otpornu na toplotu. Zagrejte pavlaku do tačke ključanja i prelijte preko čokolade. Pustite da odstoji 2–3 minuta, zatim polako mešajte dok ne postane glatko. Ohladite na sobnoj temperaturi oko 1 sat da se zgusne.

Umutite krem sir i puter dok ne postanu glatki i penasti. Dodajte šećer u prahu, kokosov ekstrakt i so. Mutite prvo lagano, zatim 2 minuta na visokoj brzini. Isecite mali krug u sredini svakog ohlađenog mafina (dubine oko 2,5 cm). U svako udubljenje ubacite 1–2 kašičice ganaša. Vrh koji ste izvadili vratite kao poklopac.

Na svaki mafin nanesite fil pomoću nastavka za špric ili kašike. Pospite rendanim kokosom i lagano pritisnite da se zalepi. Na vrh stavite 2–3 čokoladna uskršnja jaja.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Uskršnji zečevi od testa Izvor: Uskršnji zečevi od testa