Posle svečanog uskršnjeg ručka, na red dolazi desert. Ako želite da napravite nešto u prazničnom raspoloženju, predlažemo vam da isprobate recept za ovaj kolač. Pravi se u obliku gnezda, a za njegovu pripremu vam nisu potrebne poslastičarske veštine. Ako volite čokoladne kolače, možete da probate i ovaj koji katolici prave za Uskrs.
Sastojci:
- 100 g čokolade
- 1 pomorandža
- 50 g smeđeg šećera
- 80 g mlevenih badema
- 80 g mlevenih lešnika
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100 ml ulja
- 3 jajeta
- nutela
- Za fil:
- 200 g krem sira
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu
- Za dekoraciju:
- grisine
- 50 g čokolade
- čokoladna jaja
Recept za uskršnji kolač u obliku gnezda:
Napravite kolač
U posudu sipajte istopljenu čokoladu, pa joj dodajte i rendanu koru pomorandže, kao i sok od pomorandže. Zatim u smesu dodajte mlevene lešnike i bademe, kao i smeđi šećer. Zatim dodajte prašak za pecivo, pa sipajte ulje. Na kraju dodajte žumanca i sjedinite smesu, pa dodajte umućena belanca i sve lagano umešajte.
Pecite kolač
Sipajte dobijenu smesu u kalup ili tepsiju koju sta nauljili, a zatim i posuli brašno. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 50 minuta. Izvadite kolač iz kalupa, pa izdubite sredinu.
Ukrasite kolač
Premažite kolač nutelom, pa ukrasite grisinama koje ste umočili u čokoladu (ostavite da se čokolada stegne u frižideru). Napravite fil tako što ćete umutiti krem sir sa šećerom u prahu, pa dodajte slatku pavlaku i sjedinite mikserom. Sipajte u sredinu kolača i ukrasite čokoladnim jajima.
Pročitajte i ovo: Napravite čokoladno Uskršnje gnezdo
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem