Baklava se nekada služila samo najbogatijim slojevima društva i nije znao svako da je spremi. Danas postoji puno različitih recepata za ovu slatku pitu, a jedan od najlepših je svakako i ovaj recept za baklavu od testa natopljenu sirupom. Umesto da ređate kore i fil, samo umesite testo sa orasima i ispecite.
Sastojci:
- Za sirup:
- 3,5 šolje šećera
- 4 čaše vode
- 5-6 kapi limunovog soka
- Za testo:
- 250 g putera
- 2 jajeta
- 1/2 čaše jogurta
- 1/2 čaše ulja
- 2 kašike sirćeta
- 5-6 šoljica brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 šolja mlevenih oraha
Recept za baklave od testa:
Napravite sirup
U šerpi pomešajte šećer, sok od limuna i vodu, pa kuvajte dok ne krene da ključa.
Napravite testo
U posudi pomešajte puter, jaje, jedno belance (žumance ostavite za premazivanje), jogurt, ulje, sirće. Umutite i dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, pa umesite testo. Zatim dodajte mlevene orahe i mesite dok se ne sjedine sa testom.
Napravite baklave
Podelite testo na nekoliko jednakih delova, pa svaki razvucite u tanku zmijicu. Čašom napravite oblike polumeseca, pa rešajte na pleh obložen pek papirom.
Pecite
Premažite baklave umućenim žumancetom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Sklonite pek papir i prelijte sirupom.
Pročitajte i ovo: Baklava rolnice od lisnatog testa
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus