Baklava se nekada služila samo najbogatijim slojevima društva i nije znao svako da je spremi. Danas postoji puno različitih recepata za ovu slatku pitu, a jedan od najlepših je svakako i ovaj recept za baklavu od testa natopljenu sirupom. Umesto da ređate kore i fil, samo umesite testo sa orasima i ispecite.

Sastojci:

  • Za sirup:
  • 3,5 šolje šećera
  • 4 čaše vode
  • 5-6 kapi limunovog soka
  • Za testo:
  • 250 g putera
  • 2 jajeta 
  • 1/2 čaše jogurta
  • 1/2 čaše ulja
  • 2 kašike sirćeta
  • 5-6 šoljica brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 šolja mlevenih oraha

Recept za baklave od testa:

18:02
Korak 1

Napravite sirup 

U šerpi pomešajte šećer, sok od limuna i vodu, pa kuvajte dok ne krene da ključa. 

18:03
Korak 2

Napravite testo 

U posudi pomešajte puter, jaje, jedno belance (žumance ostavite za premazivanje), jogurt, ulje, sirće. Umutite i dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, pa umesite testo. Zatim dodajte mlevene orahe i mesite dok se ne sjedine sa testom.  

18:03
Korak 3

Napravite baklave 

Podelite testo na nekoliko jednakih delova, pa svaki razvucite u tanku zmijicu. Čašom napravite oblike polumeseca, pa rešajte na pleh obložen pek papirom. 

18:03
Korak 4

Pecite 

Premažite baklave umućenim žumancetom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Sklonite pek papir i prelijte sirupom. 

Pročitajte i ovo: Baklava rolnice od lisnatog testa

BONUS VIDEO: 

Instagram/turkuazkitchen Jednostavne baklave u par koraka

(StvarUkusa/S.B.)