Bakalva je kolač koji su nekada jeli samo sulatani, a oni koji su znali da naprave ovu kraljicu među slatkim pitama, bili su privilegovani. Prave se od kora, pa se dodaje nadev od oraha, pistaća ili orašastih plodova po želji, a onda se preliva i sirupom. Danas postoje i recepti za baklave sa čokoladom, sa feta sirom... Mi vam donosimo još jedan sjajan recept, a to je baklava koja se pravi bez kora. Vrlo je jednostavna, a ukus je fantastičan.

Sastojci:

  • 200 g oštrog brašna
  • 350 g mlevenih oraha
  • 300 g šećera
  • 150 g griza
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 4 jajeta
  • Za preliv:
  • 500 ml vode
  • 400 g šećera

Recept za baklave bez kora:

15:28
Korak 1

Napravite testo 

U posudi penasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte mlevene orahe, griz, sipajte ulje i mleko. Sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i sve lagno promešajte da se sastojci lepo sjedine. 

15:30
Korak 2

Pecite baklavu

Testo sipajte u kalup koji ste nauljili ili posuli brašnom, a možete i da ga obložite pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. 

15:30
Korak 3

Napravite sirup

Dok se kolač peče, u šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Prohlađenim sirupom prelijte vruć kolač. Isecite po želji, a ako želite možete da pospete i mlevenim orasima. 

Pročitajte i ovo: Slana baklava sa feta sirom

BONUS VIDEO: 

Instagram/harikatar1fler  Ferero rošer baklava

(StvarUkusa/S.B.)