Baklava je orijentalni kolač koji se nekada služio samo sultanima. Oni koji su znali da spreme ovu poslasticu bili su cenjeni, a danas za baklavu postoji milion različitih recepata. Mi vam donosimo sjajan recept za čokoladnu baklavu sa domaćim korama koja će vam se dopasti već na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 1/2 šolje ulja
- 1/2 šolje vode
- 1/2 šolje mleka
- 3,5 šolje brašna
- 1/4 šolje kakaoa
- 1/2 kašičice soli
- 2,5 kašičice praška za pecivo
- Za nadev:
- 1/2 šolje pistaća
- 1/2 šolje oraha
- 1/4 šolja indijskih oraha
- 1/2 kašičice mlevenog kardamoma
- 1/4 šolja kondenzovanog mleka
- 50 g čokolade
- Za sirup:
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje vode
- 1/2 limuna
Recept za čokoladnu baklavu sa domaćim korama:
Napravite kore za baklavu
U posudi pomešajte ulje, mleko i vodu. Lepo promešajte, pa dodajte prosejano brašno, kakao, so i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite, pa umesite mekano testo. Ako je potrebno sipajte još malo vode. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori nekih 30 minuta. Kratko premesite, pa podelite testo na 14 jednakih delova. Svaki deo razvucite u tanak krug, pospite brašnom i ređajte testo jedno na drugo. Zatim malo pritisnite rukama i pređite i oklagijom. Pobrašnite i sa druge strane i ponovo razvucite testo. Podelite na 2 jednaka dela, pa jedan deo što tanje razvucite.
Napravite nadev
U posudi pomešajte seckane orahe, indijske orahe i pistaće, pa dodajte kardamom i kondenzovano mleko. Lepo sjedinite i ostavite sa strane.
Napravite sirup
U šerpi pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte dok smesa ne krene da ključa i dok se šećer ne istopi. Zatim sipajte sok od limuna i promešajte.
Napravite baklavu
Premažite tepsiju istopljenim puterom, pa stavite jednu koru. Isecite višak i premažite istopljenim puterom. Na isti način poređajte i ostatak kora. Stavite nadev preko, pa poređajte seckanu čokoladu. Preko stavite kore koje ste razvukli na isti način. Svaki komad testa premažite istopljenim puterom. Isecite kocke, pa sipajte istopljeni puter preko. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Preko vrele baklave sipajte hladan sirup i ostavite da upije.
Pročitajte i ovo: Recept za čizkejk baklavu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus