Baklava je poslastica koju nema ko ne voli. Spremale su je naše bake, spremale su je naše mame, a recept se i dalje prenosi sa kolena na koleno. U klasičan recept sa orasima dodajte čokoladu i dobićete poslasticu koja će vas raspametiti. Da bi dobro upila sirup bitno je da je zalijete dok je još vruća hladim sirupom. 

Sigurno će vam svi tražiti parče više i recept. 

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora
  • 120 g maslaca
  • 300 g mlečne čokolade
  • 150 g mlevenih oraha

Za sirup:

  • 300 g šećera
  • 200 ml vode
  • sok od pola limuna

Priprema:

Prvo pripremite sirup za prelivanje baklave. U šerpicu sipajte sve sastojke i stavite na šporet da se lagano zagreva. Povremeno mešajte da se šećer rastopi. Čim prokuva, smanjite temperaturu i ostavite da sirup lagano kuva oko 10 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se hladi. Čokoladu rastopite sa polovinom maslaca na umerenoj temperaturi ili pari. Ostatak maslaca rastopite za premazivanje kora. Pleh za pečenje premažite uljem, pa ređajte jednu na drugu koru i svaku premažite maslacem. Tako ponovite sa 8 kora. Na nju premažite jedan deo čokolade, pospite orasima, pa stavite sledeće tri kore premazane maslasem. Ponovo namažite čokoladu i pospite orahe, pa postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Baklavu opet treba da završite sa 8 kora kao na početku. Oštrim nožem baklavu isecite na jednake trouglove i stavite da se peče oko pola sata. Toplu baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite da ga upije, najbolje preko noći.

Izvor: Stvar ukusa

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE