Volite poslastice koje se brzo i lako spremaju i koje ne podrazumevaju višesatno stajanje pored šporeta, pečenje kora i kuvanje filova? Ovaj čokoladni kolač sa krem sirom lako se pravi, a savršeno je kremast i vazdušast. Glazura od čokolade učiniće ga još lepšim, a idealan je za sve prilike. Sačuvajte ovaj recept sigurno će vam postati jedan od omiljenih.
Sastojci:
- 200 g maslaca
- 130 g mlečne čokolade
- 180 g šećera
- 100 g kakao praha
- 150 g krem sira
- 2 jajeta
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 120 g brašna
- prstohvat soli
Za glazuru:
- 120 g čokolade
- 80 ml slatke pavlake
Priprema:
Puter i čokoladu otopite na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Kad je čokolada otopljena dodajte joj šećer i mešajte dok se potpuno ne rastopi. Sklonite smesu sa ringle, pa umešajte krem sir, ekstrakt vanile i jaja, pa mešajte žicom za mućenje dok ne dobijete jednoličnu smesu. Brašno, kakao prah i so pomešajte, pa dodajte smesi od čokolade i sira, mešajte da ne bude grudvica, pa tako pripremljeno testo prelijte u kalup za pečenje obložen pek papirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Za to vreme pripremite glazuru. Slatku pavlaku zagrevajte do vrenja, pa u nju dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Kada je kolač pečen ostavite da se prohladi, a zatim ga prelijte glazurom i lepo poravnajte. Kada se stegne secite ga na kocke i služite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem