Bakin kolač koji je decenijama jedan od omiljenih kolača, odličan je za putovanje, možete da ga jedete suvog bez dodataka, ali ako poželite napravite sos od višanja i jedite bakin kolač sa time. Samo je mašta granica za kombinovanje ovog vafla sa drugim ukusima. Saznajte kako se pravi!
Sastojci:
- 1 jaje
- 225 g brašna
- 1 kašika šećera (opciono)
- 250 ml mleka
- 50 g putera, rastopljenog i ohlađenog
- ½ kašičice ekstrakta vanile (opciono)
- 1 kašika ulja
- sos od višnje i šećer u prahu, za posluživanje (opciono)
Recept za bakin kolač:
Umutite jaja, šećer, puter
Za dobar bakin kolač, razbijte jaja (za pahuljaste vafle, koristite samo žumance u ovoj fazi) u veliku činiju, a zatim dodajte brašno i obilan prstohvat soli. Dodajte šećer, ako koristite, a zatim postepeno umutite mleko, a zatim otopljeni puter dok ne postane glatko. Umutite vanilu, ako koristite. Ako ste odlučili da pravite pahuljastije vafle, umutite belanca, a zatim ih nežno umešajte u testo. Alternativno, napravite testo tako što ćete mešati sve sastojke zajedno pomoću blendera ili ručnog blendera. Može se napraviti 1-2 sata unapred i ohladiti.
Pecite vafle u aparatu
Zagrejte aparat za bakin kolač prateći uputstva proizvođača, premažite ga sa malo ulja, a zatim sipajte dovoljno testa da pokrije površinu. Kuvajte prema uputstvima proizvođača (obično 5-6 minuta) dok bakin kolač ne postane zlatno smeđi i hrskav. Poslužite odmah ili držite na toplom dok pravite ostalo. Prelijte sirupom od višanja ili pospite šećerom u prahu, ako želite. Uživajte u najboljem bakinom kolaču!
Pročitajte kako da napravite LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus