Kolač sa višnjama je poželjno uvek imati u kući, jer će ga svako rado jesti. Potrudite se da napravite i pravi domaći jogurt pa ga poslužite uz kolač sa višnjama. Slatko-kiseli ukus kolača uklopiće se sa kiselim jogurtom, a to je zasigurno dobar izbor za užinu. Pogledajte kako se pravi!
Sastojci:
- 250 g višenamenskog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 227 g neslanog putera, omekšanog
- 250 g kristal šećera
- 4 velika jaja
- 1/2 kašičice ekstrakta badema
- 394 g zamrznutih višanja, bez peteljki i koštica
Recept za najbolji kolač sa višnjama:
Zagrejte rernu i pripremite sastojke za kolač
Za najbolji kolač sa višnjama prirpemu obavezno počnite tako što ćete da zagrejete rernu na 180 stepeni. Podmažite kalup za tortumaslacem. Rukama lagano pospite tepsiju brašnom, a zatim prospite višak. U srednju posudu dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Izmešajte da se sjedine. U velikoj posudi umutite puter i šećer električnim mikserom na srednjoj brzini dok ne postanu bledi i pahuljasti, oko 3 minuta. Dodajte jaja, jedno po jedno, muteći dok se potpuno ne sjedine nakon svakog dodavanja. Ostružite posudu gumenom lopaticom do pola. Testo treba da bude glatko, lagano i mekano. Ako emulzija pukne nakon dodavanja jaja i testo se odvoji, možete dodati par kašika brašna i mešati samo dok ponovo ne postane glatko. Dodajte ekstrakt badema i mešajte na maloj brzini da se sjedini. Umutite mešavinu brašna na maloj brzini ili je lagano umešajte gumenom lopaticom, samo dok se sastojci ne sjedine i ne ostanu tragovi brašna.
Ispecite kolač
Prebacite testo u pripremljeni kalup za kolač. Lagano pritisnite višnje bez koštica u testo, praveći kružni uzorak. Ne pritiskajte ih previše duboko ili će ih torta obaviti dok se peče. Pecite tortu oko 1 sat ili dok čačkalica umetnuta u centar torte ne izađe čista. Kolač treba da bude zlatna i da je narasla oko celih trešanja, koje bi još trebalo da se vide na vrhu. Izvadite kolač iz rerne. Ostavite da se ohladi u tepsiji 10 do 15 minuta pre nego što izvadite kalup. Pustite da se potpuno ohladi na rešetki pre serviranja. Kada se ohladi poslužite kolač sa višnjama i uživajte!
Saznajte kako se pravi DOMAĆI JAFA KOLAČ
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem