Kolač sa višnjama je poželjno uvek imati u kući, jer će ga svako rado jesti. Potrudite se da napravite i pravi domaći jogurt pa ga poslužite uz kolač sa višnjama. Slatko-kiseli ukus kolača uklopiće se sa kiselim jogurtom, a to je zasigurno dobar izbor za užinu. Pogledajte kako se pravi!

Sastojci:

  • 250 g višenamenskog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 227 g neslanog putera, omekšanog
  • 250 g kristal šećera
  • 4 velika jaja
  • 1/2 kašičice ekstrakta badema
  • 394 g zamrznutih višanja, bez peteljki i koštica

Recept za najbolji kolač sa višnjama:

12:47
Korak 1

Zagrejte rernu i pripremite sastojke za kolač

Za najbolji kolač sa višnjama prirpemu obavezno počnite tako što ćete da zagrejete rernu na 180 stepeni. Podmažite kalup za tortumaslacem. Rukama lagano pospite tepsiju brašnom, a zatim prospite višak. U srednju posudu dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Izmešajte da se sjedine. U velikoj posudi umutite puter i šećer električnim mikserom na srednjoj brzini dok ne postanu bledi i pahuljasti, oko 3 minuta. Dodajte jaja, jedno po jedno, muteći dok se potpuno ne sjedine nakon svakog dodavanja. Ostružite posudu gumenom lopaticom do pola. Testo treba da bude glatko, lagano i mekano. Ako emulzija pukne nakon dodavanja jaja i testo se odvoji, možete dodati par kašika brašna i mešati samo dok ponovo ne postane glatko. Dodajte ekstrakt badema i mešajte na maloj brzini da se sjedini. Umutite mešavinu brašna na maloj brzini ili je lagano umešajte gumenom lopaticom, samo dok se sastojci ne sjedine i ne ostanu tragovi brašna.

12:52
Korak 2

Ispecite kolač

Prebacite testo u pripremljeni kalup za kolač. Lagano pritisnite višnje bez koštica u testo, praveći kružni uzorak. Ne pritiskajte ih previše duboko ili će ih torta obaviti dok se peče. Pecite tortu oko 1 sat ili dok čačkalica umetnuta u centar torte ne izađe čista. Kolač treba da bude zlatna i da je narasla oko celih trešanja, koje bi još trebalo da se vide na vrhu. Izvadite kolač iz rerne. Ostavite da se ohladi u tepsiji 10 do 15 minuta pre nego što izvadite kalup. Pustite da se potpuno ohladi na rešetki pre serviranja. Kada se ohladi poslužite kolač sa višnjama i uživajte!

Saznajte kako se pravi DOMAĆI JAFA KOLAČ

BONUS VIDEO:

Posne bajadere sa orasima Instagram/helens_vegan_kitchen

StvarUkusa/L.S.