Domaći jafa kolač je poslastica kojoj malo ko može da odoli, a možete da ga „zalivate“ čajem, kafom ili napitkom po želji. Uz njega napravite francusku toplu čokoladu za potpuni ugođaj! Proces pravljenja jafakolača je lak i veoma zabavan. Samo imajte na umu da čokoladni premaz neće izgledati savršeno kao kod verzija kupljenih u prodavnici. Za ovaj recept će vam biti potreban žele od narandže i marmelada od narandže. Isprobajte recept za jafa kolač!
Sastojci:
- 1 kašika putera (za podmazivanje tiganja)
- 1 žele od narandže
- 1/2 šolje vode, ključale
- 3 kašike marmelade od narandže
- 1 veliko jaje
- 30 g finog šećera ili šećera
- 30 g brašna koje se samo diže
- 200 g poluslatke čokolade, izlomljene na komade
Recept za jafa kolač:
Pripremite sastojke i zagrejte rernu na 180 stepeni
Započnite pripremu za jafa kolač tako što ćete da podmažete kalup za mafine. Žele od narandže isecite na kockice i stavite u posudu ili bokal otporan na toplotu. Prelijte kipućom vodom i dobro promešajte dok se žele ne rastvori. Umešajte marmeladu i ostavite da se malo ohladi. Dok se žele hladi, obložite pleh plastičnom folijom. Sipajte žele mešavinu i stavite u frižider da se stegne, što će trajati oko 45 minuta.
Pripremite testo i ispecite
Stavite jaja i šećer u činiju i uz pomoć električnog ručnog miksera umutite dok masa ne postane svetla, kremasta i bleda. U činiju prosijte brašno. Koristeći metalnu kašiku, umešajte prosejano brašno u smesu. U svaku šolju kalupa za mafine stavite po jednu veliku kašiku testa. Lagano tapkajte pleh po radnoj površini pre nego što ga stavite u sredinu zagrejane rerne. Pecite dok ne porumeni i ne bude čvršće, 8 do 10 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi u plehu 10 minuta pre nego što izvadite kolače i stavite ih na rešetku za hlađenje.
Pripremite čokoladu i žele
Istopite čokoladu. Stavite posudu otpornu na toplotu iznad tiganja sa vodom koja jedva ključa. Dodajte čokoladu i ostavite da se rastopi. Ako morate da mešate, koristite drvenu kašiku, nikako metalnu. Uklonite čokoladu sa vatre čim se otopi i ostavite da se ohladi. Kako se čokolada hladi, ona će se zgusnuti i na kraju stvrdnuti, pa ćete možda morati malo da je zagrejete pre nego što premažete kolače. Izvadite pleh sa želeom iz frižidera. Podignite plastičnu foliju sa želeom i stavite na radnu ploču. Koristeći sekač za pecivo, isecite diskove želea od pomorandže nešto manje od kolača. Stavite u frižider dok ne budeu spremni za upotrebu. Kada se kolači potpuno ohlade, stavite disk želea na gornju površinu kolača. Kada se čokolada ohladi, kašičicom prelijte po površini svakog kolačića. Čokolada će malo cureti sa strane, ali ne brinite, to je domaći izgled koji želite. Stavite svaki biskvit na rešetku za hlađenje dok ih završite. Poslužite jafa kolač i uživajte!
Saznajte kako se pravi LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE
BONUS VIDEO:
StvarUkua/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus