Čokoladni kuglof koji se pravi sa malo kafe je zvezda svih dezerta. Da li uopšte treba da pominjemo da je ukusan?! Isprobajte i recept za tortu beli Egipat, pa će biti pravi kontrast sa svojom belom bojom naspram čokoladnog kuglofa. Za čokoladni kuglof potrebni su vam ovi sastojci:

Sastojci:

ZA TORTU:

  • ½ šoljice kafe (bilo koja temperatura je u redu)
  • 120 g poluslatke čokolade, grubo seckane
  • 1 šolja mlaćenice
  • 4 velika jaja
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 3 šolje višenamenskog brašna, sipano u mernu šolju i poravnato
  • ½ šolje prirodnog kakao praha
  • 2½ šolje kristal šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 1 šolja (2 štapića) neslanog putera, omekšanog

ZA SIRUP ZA NAMAKANJE:

  • 5 kašika neslanog putera
  • ¾ šolje kristal šećera
  • ¼ šolje vode
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

ZA ČOKOLADNU GLAZURU:

  • 2 kašike neslanog putera
  • 50 g nezaslađene čokolade, grubo seckane
  • ¾ šolje šećera u prahu
  • 2 do 3 kašike vrele vode

Recept za čokoladni kuglof:

15:41
Korak 1

Za tortu pripremite čokoladu, kafu, puter i mlaćenicu

Počnite da pravite čokoladni kuglof tako što ćete da zagrejte rernu na 200 stepeni i postavite stalak za pećnicu u srednji položaj. Poprskajte pleh uljem da se ne bi lepilo sa brašnom. U maloj posudi za mikrotalasnu pećnicu pomešajte kafu i čokoladu i zagrevajte ih na velikoj snazi u intervalima od 20 sekundi, mešajući između, dok se čokolada ne otopi skoro u potpunosti. Mešajte, pustite da preostala toplota u posudi otopi preostalu čokoladu, dok smesa ne postane glatka. Ostavite na stranu. U srednjoj posudi umutite mlaćenicu, jaja i vanilu. Ostavite na stranu. (Imajte na umu da smeša može početi da izgleda zgrušana dok stoji; to je u redu.) U posudi električnog miksera opremljenog nastavkom za lopatice ili mešalicama, pomešajte brašno, kakao prah, šećer, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Mutite na maloj brzini 30 sekundi da se sjedini. Dodajte omekšali puter i polovinu mešavine mlaćenice i mešajte na maloj brzini dok se ne navlaži, ali još uvek malo mrvi, oko 1 minut. Dok je mikser ugašen, postepeno dodajte preostalu mešavinu mlaćenice dok se ne uklopi, a zatim povećajte brzinu na srednju i mešajte 3 minuta, zaustavljajući se jednom da biste sastrugali stranice i dno posude gumenom lopaticom. Testo treba da izgleda kremasto. Ponovo ostružite stranice i dno posude, pazeći da je testo ravnomerno izmešano. Dodajte mešavinu čokolade/kafe i mešajte na maloj brzini dok ne postane glatko. Prebacite testo u pripremljenu posudu za kuglof i zagladite vrh lopaticom. Pecite 70 do 75 minuta.

15:49
Korak 2

Sirup za namakanje pripremite dok se kolač peče

Dok se čokoladni kuglof peče, napravite sirup za namakanje: u malom tiganju pomešajte puter, šećer, vodu i vaniliju. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte dok se šećer ne rastvori, oko 1 minut. Postavite kalup za tortu na rešetku za hlađenje. Koristeći ražanj ili čačkalicu, probušite oko 40 rupa na dnu još vruće torte, otprilike tri četvrtine dole. Kašikom ili četkom ravnomerno premažite polovinu sirupa po dnu torte. Ako sirup počne da se nakuplja na površini, probušite još rupa kako biste mu pomogli da se upije. Ostavite tortu na rešetki da se ohladi 30 minuta. Okrenite tortu na tanjir za serviranje. Preostalim sirupom ravnomerno premažite vrh i strane torte, pustite da se upije dok idete. Pustite da se kuglof potpuno ohladi, barem nekoliko sati.

15:49
Korak 3

Glazuru pripremite tako da bude konzistencije meda

Napravite čokoladnu glazuru. Dodajte puter u malu šerpu i istopite na laganoj vatri. Skinite posudu sa vatre. Dodajte čokoladu i umutite dok se ne istopi. Dodati šećer u prahu i 2 kašike vrele vode i umutiti dok ne postane potpuno glatka. Glazura treba da bude konzistencije toplog meda tako da ravnomerno obloži vrh torte, a zatim polako pada niz strane. Ako je glazura pregusta, malo po malo umutite preostalu vodu dok ne dobijete pravu konzistenciju. Ako je glazura previše retka, umutiti još malo šećera. Malom kašikom nakapajte glazuru preko vrha torte, pustite da kaplje niz strane. Ostavite da se glazura stegne pre serviranja, najmanje 30 minuta. Isecite kuglof od čokolade nazubljenim nožem. Kuglof će se dobro držati u poklopljenoj posudi na sobnoj temperaturi do četiri dana. Uživajte u kuglofu od čokolade sa kafom!

Saznajte kako da napravite NAJBOLJI RECEPT ZA TORTU BELI EGIPAT

BONUS VIDEO:

Napoleon torta Instagram/best_kompotik

StvarUkusa/L.S.