Ljubitelji kafe će se posebno oduševiti ovim receptom. Kolač koji se pravi od mekanog biskvita, pa se premazuje čokoladom i filom od kafe je nešto najbolje što ćete probati. Ali, i priprema je zanimljiva. Nakon što premažete koru, ona se seče na trake, pa se kolač služi tako što se urola. 

Sastojci:

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera 
  • 50 g brašna 

Za fil:

  • 3 žumanca
  • 70 g šećera 
  • 25 g brašna 
  • 80 ml vode 
  • 80 ml mleka 
  • 2 kašičice instant kafe
  • 150 g neslanog putera 

Za čokoladni premaz:

  • 60 g mlečne čokolade
  • 60 ml slatke pavlake 

Za premaz od kafe:

  • 80 ml vode
  • 2 kašičice instant kafe
  • 1 kašika šećera 

Priprema:

Umutite jaja sa 40 g šećera, ali 2 belanca ostavite sa strane. Dodajte prosejano brašno i promešajte. Umutite belanca koja ste odvojili sa preostalim šećerom u čvrst šne. Sjedinite obe smese. Sipajte u pleh dimenzija 40x30 cm obložen pek papirom, ali papir zalepite za pleh. Protresite pleh i pecite na 180°C oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi. 

Umutite žumanca sa 30 g šećera. Dodajte prosejano brašno i sjedinite. Zatim u maloj šerpi pomešajte vodu, mleko i kafu i kuvajte dok ne proključa. Postepeno sipajte u smesu sa jajima i brzo mešajte. Procedite smesu u šerpu i nastavite da kuvate dok se ne zgusne, uz konstatno mešanje. Pokrijte folijom i hladite sat vremena. Zatim dodajte puter sobne temperature i umutite. Otopite i čokoladu sa slatkom pavlakom. 

Vodu, kafu i šećer pomešajte i ostavite da proključa. Kafom premažite ohlađenu koru, pa sipajte istopljenu čokoladu. Preko stoga premažite fil sa kafom. Isecite koru na 4 trake. Urolajte jednu traku, a ostale rolajte oko nje, fil treba da ide unutra. Premažite ceo kolač sa ostatkom fila i pospite kakaom.