Ljubitelji kafe će se posebno oduševiti ovim receptom. Kolač koji se pravi od mekanog biskvita, pa se premazuje čokoladom i filom od kafe je nešto najbolje što ćete probati. Ali, i priprema je zanimljiva. Nakon što premažete koru, ona se seče na trake, pa se kolač služi tako što se urola.
Sastojci:
Za koru:
- 4 jajeta
- 100 g šećera
- 50 g brašna
Za fil:
- 3 žumanca
- 70 g šećera
- 25 g brašna
- 80 ml vode
- 80 ml mleka
- 2 kašičice instant kafe
- 150 g neslanog putera
Za čokoladni premaz:
- 60 g mlečne čokolade
- 60 ml slatke pavlake
Za premaz od kafe:
- 80 ml vode
- 2 kašičice instant kafe
- 1 kašika šećera
Priprema:
Umutite jaja sa 40 g šećera, ali 2 belanca ostavite sa strane. Dodajte prosejano brašno i promešajte. Umutite belanca koja ste odvojili sa preostalim šećerom u čvrst šne. Sjedinite obe smese. Sipajte u pleh dimenzija 40x30 cm obložen pek papirom, ali papir zalepite za pleh. Protresite pleh i pecite na 180°C oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi.
Umutite žumanca sa 30 g šećera. Dodajte prosejano brašno i sjedinite. Zatim u maloj šerpi pomešajte vodu, mleko i kafu i kuvajte dok ne proključa. Postepeno sipajte u smesu sa jajima i brzo mešajte. Procedite smesu u šerpu i nastavite da kuvate dok se ne zgusne, uz konstatno mešanje. Pokrijte folijom i hladite sat vremena. Zatim dodajte puter sobne temperature i umutite. Otopite i čokoladu sa slatkom pavlakom.
Vodu, kafu i šećer pomešajte i ostavite da proključa. Kafom premažite ohlađenu koru, pa sipajte istopljenu čokoladu. Preko stoga premažite fil sa kafom. Isecite koru na 4 trake. Urolajte jednu traku, a ostale rolajte oko nje, fil treba da ide unutra. Premažite ceo kolač sa ostatkom fila i pospite kakaom.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus