Predivna torta iz 2 sloja je idealna za svečane prilike, kao što su slave ili praznici. Kremasti karamel fil i biskvit sa orasima se tope u ustima. Svi vole torte i kolače sa orasima, zato obavezno isprobajte ovaj recept. Nije komplikovana za prirpemu, pa joj je to dodatni plus. 

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike prezli
  • 3 kašike mlake vode
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 500 g šećera
  • 1 l mleka
  • 10 kašika brašna
  • 250 g margarina

Još:

  • 50 g iseckanih oraha
  • 100 g čokolade

Priprema:

Umutite čvrst šne od belanaca sa 4 kašike šećera, pa ostavite sa strane. Žumanca dobro ulupajte sa ostatkom šećera, dodajte vodu, orahe, brašno, prezle, prašak za pecivo i šne. Dobro sjedinite i sipajte u namašćen i brašnom posut kalup. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C, otprilike 25 minuta. Pečenu i ohlađenu koru presecite poprečno na dva dela.

Fil: Na jačoj vatri upržite šećer da dobije crvenkastu boju. Smanjite temperaturu na najmanje, pa dodajte polovinu mleka. U ostatak mleka dodajte brašno, dobro razmutite, pa ulijte u šećer sa mlekom. Mešajte dok se smesa lepo ne ujednači. Ostavite da se potpuno ohladi. Margarin penasto umutite, pa sjedinite sa ohlađenim filom. Koru stavite na tacnu i uokvirite obručem. Preko naneti ¼ pripremljenog fila, pa poklopite drugom korom. Od ostatka fila odvojite ¼ i ostavite sa strane. Preostali fil naneti preko kore, pa ostavite u frižider da se stegne. Odvojenu ¼ fila pomešajte sa šokoladom istopljenom na pari i dodajte iseckane orahe. Pripremljenu smesu nanesite preko cele torte (prethodno ukloniti obruč).