1. Višnje (sveže ili smrznute) prelijte vodom, pošećerite i kuvajte desetak minuta.


Sastojci:

400 g višanja bez koštica

2 kašike brašna

½ dl ulja

prstohvat soli

2 kašičice šećera

2. Na ulju propržite brašno (kao za zapršku), ali tako da ostane svetlo.

3. U skuvane višnje, zajedno s tečnošcu u kojoj su se kuvale, sipajte uprženo brašno uz lagano mešanje i posolite po ukusu.

4. Kuvajte sos sve dok ne postane gladak i dovoljno gust. Ako vam se ucini da je pregust, dodajte vode, a ako je redak, kuvajte malo duže ili dodajte još svetle zaprške.

Napomena: Ovaj sos u Vojvodini služe uz bečke šnicle, dinstanu teletinu, s krompirom... Možete ga koristiti i za deserte, ali onda umesto brašna upotrebite gustin koji cete rastvoriti u malo hladne vode.