Baklava je jedna od omiljenih turskih poslastica na ovim prostorima. Za razliku od klasične recepture, predlažemo recept od prhkog testa. Puni se mlevenim orasima i preliva slatkom agdom. Još su neodoljivije umotane u rolnice, pa nećete ni primetiti koliko ste pojeli. 

Sastojci:

  • 100 g putera
  • 1/2 šolje ulja
  • 1/2 šolje griza
  • 1 jaje
  • 2 kašike jogurta
  • 2 kašike sirćeta
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 pakovanje praška za pecivo
  • 3 šolje brašna
  • 1 činija oraha
  • Za sirup:
  • 3,5 šolja vode
  • 3 šolje šećera
  • 1 kriška limuna

Recept za baklavu sa orasima od prhkog testa:

U posudi pomešajte puter sobne temperature, pa sipajte ulje i jogurt, a onda dodajte jaje i vanilin šećer. Sve dobro sjedinite, pa dodajte griz, prosejano brašno i prašak za pecivo i umesite prhko testo. Umotajte u providnu foliju i ostavite da u frižideru pola sata. Prhko testo stavite između dva lista pek papira, pa razmesite u tanak kvadrat. Izblendirajte orahe, pa pospite i rasporedite u malo debljem sloju po prhkom testu. Podelite uzudžno na trake, pa presecite duž sredine testa. Urolajte baklave, pa zalepite ivice čvrsto kako ne bi ispali orasi. Poređajte baklava rolnice po plehu obloženom pek papirom pa pecite na 170°C dok ne požute. U šerpu dodajte vodu i šećer, dobro promešajte, pa ostavite da sirup provri na srednjoj temperaturi. Ubacite sok od isceđene kriške limuna i ostavite da se kuva još 15 minuta uz lagano mešanje. Nakon toga isključite ringlu i ostavite da se ohladi sirup, pa prelijte baklava rolnice. Predlažemo da isprobate i modernu baklavu sa juga Srbije.

BONUS VIDEO:

Instagram/turkuazkitchen Jednostavne baklave u par koraka

 Izvor: StvarUkusa