Na jugu je najbolje, jer su ljudi najveseliji i najdruštveniji - ovo pravilo važi za svaku zemlju, pa tako i Srbiju. Kada krenete u obilazak, najprijatnije ćete se osećati na jugu, a tamo će vas i najtoplije ugosititi. Osim znamenitosti koje možete da vidite, oni su poznati kao dobri domaćini, pa ćete tako uživati u kvalitetnom druženju, hrani i piću. Kada šetate gradom snimićete da se južnjaci dosta druže i ispijaju kafe, ne samo u kafićima, nego i ispred zgrada ili u baštama. To je nekako tradicija, jer kako drugačije saznati najnovija dešavanja, ako ne sa komšijom uz domaćinsku Grand kafu od koje miriše ceo komšiluk. Za njih kafa nije samo "jedan gutljaj na brzinu", nego uživanje u ukusu i mirisu, pravi merak, a svi znaju da se ljudi najbolje otvaraju uz Grand kafu.

Na jugu Srbije svako mesto ima svoj jedinstveni šmek, čiji je sastavni deo i lokalna gastronomska ponuda – nadaleko poznat leskovački roštilj traži se i van granica Srbije, baš kao i pirotski kačkavalj i peglana kobasica. Pored slanih specijaliteta poznati su i po poslasticama, a baklava je jedna od njih. Svi su probali tradicionalnu baklavu i retko ko može da joj odoli, ali mi predlažemo da napravite i baklava čizkejk.

  • Sastojci:
  • Za fil:
  • 400 g maskarponea
  • 200 g krem sira
  • 200 g šećera
  • 2 jajeta
  • 100 g jogurta
  • 50 g brašna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • Za koru:
  • 10 kora
  • 100 g lešnika
  • 30 g pistaća
  • 80 g putera
  • Za sirup:
  • 120 ml vode
  • 50 g šećera
  • 70 g meda
  • ekstrakt vanile po ukusu

Priprema:
Krem sir umutite sa šećerom, pa dodajte maskarpone i sjedinite mikserom. Zatim dodajte jaja, jogurt, brašno i vanilu, pa opet malo umutite. U kalup prečnika 20 cm stavite koru tako da obloži i ivice, pa je premažite istopljenim puterom (50 g). Preko ređajte ostale, a svaku premažite puterom. Isecite vrhove koji vire iz kalupa. Pecite u rerni na 160°C oko 10 minuta. Za to vreme isecite lešnike i pistaće, pa im dodajte istopljeni puter (30 g). Dobro promešajte. Izvadite kore iz rerne, pa po dnu pospite smesu sa pistaćima i lešnicima. Preko sipajte fil i vratite u rernu na 160°C oko 40 minuta. U vodu sipajte šećer i kuvajte dok se ne istopi i krene da vri. Sklonite sa šporeta, pa dodajte med i vanilu i promešajte. Prelijte, ali samo preko kora. Ukrasite pistaćima i lešnicima.

Izvor: Promo