Baklava se pravi od domaćih ili gotovih kora, a puni se orasima ili drugim orašastim plodovima. Ono što je čini sočnom je šećerni sirup kojim se preliva. Nekada je baklava bila desert koji je namenjen sultanima i najbogatijem sloju društva. U to vreme ako ste znali da pripremite kraljicu među slatkim pitama, bila je stvar prestiža. Ova orijentalna poslastica je popularna i u našim krajevima, a u nastavku teksta pročitajte recept za jednu od najboljih baklava sa orasima.

  • Sastojci:
  • 500 g gotovih kora 
  • 500 g mlevenih oraha
  • 200 g putera 
  • 100 ml ulja
  • 100 g šećera
  • Za šećerni sirup:
  • 600 g šećera
  • 700 ml vode
  • 1 limun

Priprema: 
Nauljite pleh, pa poređajte dve kore. Pomešajte mlevene orahe i šećer, pa pospite po korama. Opet poređajte dve kore i pospite smesom. Tako ređajte dok ne utrošite sve, a poslednji sloj neka budu kore. Zatim isecite kocke ili oblik koji želite. Otopite puter i ulje, pa prelijte baklavu. Ostavite nekih 10 minuta da baklava upije masnoću. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta. Gotovu baklavu ostavite da se skroz ohladi. Napravite sirup tako što ćete pomešati vodu i šećer, kao i sok od limuna. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa ostavite još 10 minuta. Prelijte vrelim sirupom, pa sačekajte da malo upije. Ono što nije upilo vratite u sirup, ponovo ga zagrejte i opet prelijte baklavu. Tako uradite još jednom. Ako je potrebno dodajte vodu ili šećer u sirup. Obavezno ga zagrevajte jer sirup mora da bude vruć. 

Izvor: Stvar ukusa