Baklava je vrsta vrlo slatkog deserta poreklom iz Turske. Ranije se pravila isključivo u domaćinstvima ili u poslastičarnicama a danas se može naći i u prodaji i u samouslugama i megamarketima. Baklava se priprema na razne načine u zavisnosti od sastojaka koji se dodaju i vrste sirupa kojim se prelivaju. Neke od vrste baklava su: turska baklava, grčka baklava, baklava sa višnjama. Najpoznatija je ova sa orasima čiji recept možete pročitati u nastavku.
- Sastojci:
- pakovanje kora za baklavu
- 200 g seckanih ili mlevenih oraha
- 15 g cimeta
- 150 g šećera
- 1 limun
- 70 g maslaca
- Sirup:
- 400 g šećera
- 500 ml vode
- sok od 1 limuna
Priprema:
U činiji pomešati orahe sa šećerom, cimetom i korom od 1 limuna koju izrendamo na sitno rende. Dobro promešajte. Otopljenim puterom premažite koru za pitu, stavite fil sa orasima. Uzmemo 2 lista kore za pitu i umotamo u rolnu, pa ovu rolnu umotamo u još 1 koru za pitu. Ređajte ih u krug u pleh podmazan otopljenim puterom. Rolat namazati otopljenim puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C 50 minuta. Sirup pripremamo tako što pomešamo vodu sa šećerom i stavimo na umerenu vatru 15 minuta. Nakon što skinete sirup sa vatre, dodajte sok od 1 limuna. Kada je baklava pečena, ostavite da se ohladi, pa je prelijte vrelim sirupom. Ostavite da odstoji 12 sati i poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus