Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BAKLAVA SA ORASIMA: Umesto klasičnog ređanja kora napravite savijaču i prelijte sirupom - još sočnija i ukusnija (VIDEO)

Autor Aleksandra Ljubičić

Baklava sa orasima je svima omiljena.

 baklava sa orasima.jpg Izvor: Printscreen/Youtube/Home kitchen with Danny

Baklava je vrsta vrlo slatkog deserta poreklom iz Turske.  Ranije se pravila isključivo u domaćinstvima ili u poslastičarnicama a danas se može naći i u prodaji i u samouslugama i megamarketima. Baklava se priprema na razne načine u zavisnosti od sastojaka koji se dodaju i vrste sirupa kojim se prelivaju. Neke od vrste baklava su: turska baklava, grčka baklava, baklava sa višnjama. Najpoznatija je ova sa orasima čiji recept možete pročitati u nastavku.

  • Sastojci:
  • pakovanje kora za baklavu
  • 200 g seckanih ili mlevenih oraha
  • 15 g cimeta
  • 150 g šećera
  • 1 limun
  • 70 g maslaca
  • Sirup:
  • 400 g šećera
  • 500 ml vode
  • sok od 1 limuna

Priprema:

U činiji pomešati orahe sa šećerom, cimetom i korom od 1 limuna koju izrendamo na sitno rende. Dobro promešajte. Otopljenim puterom premažite koru za pitu, stavite fil sa orasima. Uzmemo 2 lista kore za pitu i umotamo u rolnu, pa ovu rolnu umotamo u još 1 koru za pitu. Ređajte ih u krug u pleh podmazan otopljenim puterom. Rolat namazati otopljenim puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C 50 minuta. Sirup pripremamo tako što pomešamo vodu sa šećerom i stavimo na umerenu vatru 15 minuta. Nakon što skinete sirup sa vatre, dodajte sok od 1 limuna. Kada je baklava pečena, ostavite da se ohladi, pa je prelijte vrelim sirupom. Ostavite da odstoji 12 sati i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti