Baklava je vrsta vrlo slatkog deserta poreklom iz Turske.  Ranije se pravila isključivo u domaćinstvima ili u poslastičarnicama a danas se može naći i u prodaji i u samouslugama i megamarketima. Baklava se priprema na razne načine u zavisnosti od sastojaka koji se dodaju i vrste sirupa kojim se prelivaju. Neke od vrste baklava su: turska baklava, grčka baklava, baklava sa višnjama. Najpoznatija je ova sa orasima čiji recept možete pročitati u nastavku.

  • Sastojci:
  • pakovanje kora za baklavu
  • 200 g seckanih ili mlevenih oraha
  • 15 g cimeta
  • 150 g šećera
  • 1 limun
  • 70 g maslaca
  • Sirup:
  • 400 g šećera
  • 500 ml vode
  • sok od 1 limuna

Priprema:

U činiji pomešati orahe sa šećerom, cimetom i korom od 1 limuna koju izrendamo na sitno rende. Dobro promešajte. Otopljenim puterom premažite koru za pitu, stavite fil sa orasima. Uzmemo 2 lista kore za pitu i umotamo u rolnu, pa ovu rolnu umotamo u još 1 koru za pitu. Ređajte ih u krug u pleh podmazan otopljenim puterom. Rolat namazati otopljenim puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C 50 minuta. Sirup pripremamo tako što pomešamo vodu sa šećerom i stavimo na umerenu vatru 15 minuta. Nakon što skinete sirup sa vatre, dodajte sok od 1 limuna. Kada je baklava pečena, ostavite da se ohladi, pa je prelijte vrelim sirupom. Ostavite da odstoji 12 sati i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE