Jedan od najpoznatijih specijaliteta sa juga Srbije je svakako i lekosvačka mućkalica. Ona se pravi od ostataka roštiljskog mesa, ali ako možete da je napravite i od svežeg. Priprema nije preterano zahtevna jer su gotovo svi sastojci već pripremljeni, sve što treba da uradite jeste da ih stavite u šerpu i krčkate. Ako nemate pečenu papriku slobodno možete da koristite i svežu, a leskovačka mućkalica je odličan predlog i za ručak.

  • Sastojci: 
  • 6 krmenadli 
  • 2 bataka (bez kostiju) 
  • 3 crna luka
  • 6 pečenih paprika
  • 300 g seckanog pelata
  • 2 lovorova lista 
  • 1 ljuta papričica 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • 200 ml vode 
  • 1 veza peršuna 

Priprema: 

Ako nemate ostatke mesa (tada možete da koristite bilo koje) onda krmenadle i batake začinite po želji, pa propržite u tiganju sa obe strane. U šerpi na malo ulja propržite sitni seckani crni luk, pa dodajte seckanu pečenu papriku (ako je nemate možete da koristite i svežu). Sipajte i pelat, pa promešajte. Dinstajte nekih 20 minuta, a povremeno dodajte vodu kada vidite da je tečnost isparila. Stavite cele komade mesa (možete i da isečete ako više volite), pa promešajte. Krčkajte nekih sat i po vremena, pa pred kraj posolite i pobiberite, a onda dodajte i seckanu ljutu papričicu. Na kraju pospite seckanim peršunom. Prijatno! 

Izvor: Stvar ukusa